Kolač od jagoda

"Kriska-kolaca-od-jagode"

Porcije: 10 kriški (torta prečnika oko 23 cm)

SASTOJCI:

  • 2  jaja, sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 50 g abc classic sira, ili drugog krem sira 
  • 100 ml maslinovog ili drugog biljnog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 250 g višenamjenskog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 350 g jagoda, oljuštenih
  • 1 kašičica šećera u prahu, za posipanje, po želji

PRIPREMA

  1. Kalup prečnika oko 23 cm premažite uljem i dno obložite papirom za pečenje. Zagrijte rernu na 180 C. Pripremite jagode: narežite sve jagode na pola. 
  2. U velikoj posudi za miješanje, uz pomoć električnog ručnog miksera (ili samostojećeg miksera), umutite 2 jaja sa 200 g šećera na velikoj brzini. Mutite mikserom namjmanje 10 minuta. Smjesa treba da promijeni boju i postane gotovo u potpunosti pjenasta i duplo veća u obimu. 
  3. Dodajte 50 grama krem sira, ulje i ekstrakt vanilije. Umutite na laganoj brzini dok se dobro ne sjedini.
  4. U maloj posudi umutite brašno, parašak za pecivo i sol, vodeći računa da se dobro sjedine. Sa mikserom na srednjoj/niskoj brzini, dodajte mješavinu brašna u tijesto po 1/3 , puštajući da se brašno uklopi sa svakim dodavanjem i nastavite da miksate samo dok se otprilike ne sjedini. Nemojte previše dugo miješati brašno.
  5. Sipajte polovinu smjese u pripremljeni kalup. Na vrh poredajte polovinu isjeckanih jagoda, a zatim pospite sa preostalim tijestom. Pokrijte površinu sa ostatkom prepolovljenih jagoda sa prerezanom stranom prema dolje, lagano ih utiskujući u tijesto. 
  6. Pecite na 180 C oko 40-55 minuta (moja je bila savršena na 40 minuta), ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. 
  7. Ostavite tortu da odstoji u plehu 15-20 minuta pre nego što skinete obruč.
  8. Pređite tankom lopaticom oko ivica kolača da se olabavi od kalupa. Zatim prebacite na tanjir za torte. Ohladite dok torta ne bude sobne temperature. Za posluživanje pospite šećerom u prahu po želji. Pojedine kriške obilno prelijte sirupom od čokolade ili po vašem izboru.