Vegeterijanska sarma

"tanjir pun sarmica od kupusa na kuhinjskom stolu iz ptičije perspektive"

SASTOJCI:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 šolja riže
  • 1 šolja crvene leće (unaprijed skuhane)
  • 1 velika glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 mrkve (naribane)
  • 2 paradajza (sitno nasjeckana)
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 3 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)
  • 2 kašičice crvene paprike u prahu
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • So i biber po ukusu
  • 3-4 kašike maslinovog ulja

PRIPREMA:

      1. Kiseli kupus pažljivo odvojite na listove. Ukoliko su listovi preveliki, možete ih dodatno isjeći po želji.

     2. U velikoj posudi skuhajte rižu prema uputama na pakovanju.

     3. U drugoj posudi, propržite luk na ulju dok ne postane staklast. Dodajte rendanu mrkvu i sitno nasjeckan bijeli luk, pa dinstajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

     4. Dodajte paradajz, paradajz pire, crvenu papriku u prahu, bosiljak, peršun, so i biber po ukusu. Miješajte i kuhajte još 5-7 minuta.

    5. U smjesu dodajte skuhani rižu i skuhanu leću. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.

    6. Na svaki list kiselog kupusa stavite punu kašiku smjese i oblikujte sarmu.

    7. Složite sarmice u dublju šerpu ili lonac.

    8. Prelite sarmice s malo paradajz pirea, pospite suhim začinima i dodajte vode da prekrije sarmu.

    9. Kuhajte sarmu na srednje jakoj vatri oko 45-60 minuta, dok kupus ne postane mekan.

    10. Poslužite toplo i uživajte u ukusu vegetarijanske sarme!

Savjeti:

 - Možete dodati orašaste plodove po želji za dodatnu teksturu.

 - Poslužite vegetarijansku sarmu uz kiselo vrhnje ili jogurt.