- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
SASTOJCI:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 šolja riže
- 1 šolja crvene leće (unaprijed skuhane)
- 1 velika glavica luka (sitno nasjeckana)
- 2 mrkve (naribane)
- 2 paradajza (sitno nasjeckana)
- 3 kašike paradajz pirea
- 3 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)
- 2 kašičice crvene paprike u prahu
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 1 kašičica sušenog peršuna
- So i biber po ukusu
- 3-4 kašike maslinovog ulja
PRIPREMA:
1. Kiseli kupus pažljivo odvojite na listove. Ukoliko su listovi preveliki, možete ih dodatno isjeći po želji.
2. U velikoj posudi skuhajte rižu prema uputama na pakovanju.
3. U drugoj posudi, propržite luk na ulju dok ne postane staklast. Dodajte rendanu mrkvu i sitno nasjeckan bijeli luk, pa dinstajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
4. Dodajte paradajz, paradajz pire, crvenu papriku u prahu, bosiljak, peršun, so i biber po ukusu. Miješajte i kuhajte još 5-7 minuta.
5. U smjesu dodajte skuhani rižu i skuhanu leću. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
6. Na svaki list kiselog kupusa stavite punu kašiku smjese i oblikujte sarmu.
7. Složite sarmice u dublju šerpu ili lonac.
8. Prelite sarmice s malo paradajz pirea, pospite suhim začinima i dodajte vode da prekrije sarmu.
9. Kuhajte sarmu na srednje jakoj vatri oko 45-60 minuta, dok kupus ne postane mekan.
10. Poslužite toplo i uživajte u ukusu vegetarijanske sarme!
Savjeti:
- Možete dodati orašaste plodove po želji za dodatnu teksturu.
- Poslužite vegetarijansku sarmu uz kiselo vrhnje ili jogurt.