- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
SASTOJCI:
- 355 g pirea od bundeve
- 150 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 240 ml punomasnog mlijeka
- Začini: cimet, đumbir, karanfilčići, prstohvat soli
PRIPREMA:
Napravite pire od bundeve:
- Zagrijte rernu na 205 C i obložite tepsiju papirom za pečenje.
- Operite i osušite bundevu mase između 2 i 3 kg. Prerežite je od peteljke do kraja, ali ne pokušavajte rezati kroz peteljku (previše je žilava). Kada je prerežete, razdvojite dvije strane. Svaku polovicu obradite na slijedeći način: Nožem pažljivo odrežite jednu stranu od peteljke do dna bundeve. Okrenite bundevu na suprotnu stranu, a zatim uradite isto. Kada se napravi prorez na obe strane, spustite nož i razdvojite polovine. Trebalo bi da se odvoje od peteljke.
- Izvadite sjemenke i većinu žilavih komadića. Unutrašnjost lagano posolite, a zatim stavite nadole u tepsiju za pečenje. Pecite 45-60 minuta, ili dok se bundeva ne bude mogla lahko probosti nožem i dok se kora ne počne odvajati.
- Malo ohladite, ogulite i stavite u multipraktik. Pulsirajte dok masa ne postane glatka, od 3 do 5 minuta.
Napravite slatku pitu:
- Zagrijte rernu na 220 C.
- U nauljenu tepsiju dužine 22 cm ili prečnika 22 cm, rasporedite unaprijed pripremljeno tijesto za slatku pitu. Premažite tankim slojem ulja i pospite šećerom u prahu.
- U većoj posudi promiješajte pire od bundeve, smeđi šećer, cimet, đumbir, karanfiličiće i so. Miksajte dok se dobro ne sjedini.
- U posebnoj posudi umutite jaja pa ih dodajte u smjesu od bundeve. Miješajte dok se smjesa potpuno ne sjedini.
- Postepeno sipajte mlijeko, uz stalno miješanje.
- U koru sipajte fil od bundeve i ravnomjereno ga rasporedite.
- Stavite pitu u zagrijanu rernu i pecite 15 minuta.
- Smanjite temperaturu rerne na 175 C i nastavite sa pečenjem još 40-45 minuta ili dok se sredina pite ne stvrdne i umetnuta čačkalica ne izađe čista.
- Kada je pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Zatim je izrežite na kocke ili kao tortu.
- Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi, po želji preliveno sa šlagom ili drugim ukrasima za Noć vještica.
Možete eksperimentisati i sa dodavanjem nekoliko kapi narandžaste prehrambene boje u fil prije pečenja. To će piti dati živahan i privlačan izgled.