Slatka pita od bundeve za Noć vještica

"Ukusna pita od bundeve sa pahuljastim prelivom od slaga"

SASTOJCI: 

  • 355 g pirea od bundeve 
  • 150 g smeđeg šećera 
  • 2 jaja
  • 240 ml punomasnog mlijeka
  • Začini: cimet, đumbir, karanfilčići, prstohvat soli

PRIPREMA: 

Napravite pire od bundeve:

  1. Zagrijte rernu na 205 C i obložite tepsiju papirom za pečenje.
  2. Operite i osušite bundevu mase između 2 i 3 kg. Prerežite je od peteljke do kraja, ali ne pokušavajte rezati kroz peteljku (previše je žilava). Kada je prerežete, razdvojite dvije strane. Svaku polovicu obradite na slijedeći način: Nožem pažljivo odrežite jednu stranu od peteljke do dna bundeve. Okrenite bundevu na suprotnu stranu, a zatim uradite isto. Kada se napravi prorez na obe strane, spustite nož i razdvojite polovine. Trebalo bi da se odvoje od peteljke.
  3. Izvadite sjemenke i većinu žilavih komadića. Unutrašnjost lagano posolite, a zatim stavite nadole u tepsiju za pečenje. Pecite 45-60 minuta, ili dok se bundeva ne bude mogla lahko probosti nožem i dok se kora ne počne odvajati.
  4. Malo ohladite, ogulite i stavite u multipraktik. Pulsirajte dok masa ne postane glatka, od 3 do 5 minuta.  

Napravite slatku pitu:

  1. Zagrijte rernu na 220 C.
  2. U nauljenu tepsiju dužine 22 cm ili prečnika 22 cm, rasporedite unaprijed pripremljeno tijesto za slatku pitu. Premažite tankim slojem ulja i pospite šećerom u prahu. 
  3. U većoj posudi promiješajte pire od bundeve, smeđi šećer, cimet, đumbir, karanfiličiće i so. Miksajte dok se dobro ne sjedini.
  4. U posebnoj posudi umutite jaja pa ih dodajte u smjesu od bundeve. Miješajte dok se smjesa potpuno ne sjedini.
  5. Postepeno sipajte mlijeko, uz stalno miješanje.
  6. U koru sipajte fil od bundeve i ravnomjereno ga rasporedite. 
  7. Stavite pitu u zagrijanu rernu i pecite 15 minuta.
  8. Smanjite temperaturu rerne na 175 C i nastavite sa pečenjem još 40-45 minuta ili dok se sredina pite ne stvrdne i umetnuta čačkalica ne izađe čista. 
  9. Kada je pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Zatim je izrežite na kocke ili kao tortu.
  10. Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi, po želji preliveno sa šlagom ili drugim ukrasima za Noć vještica. 

Možete eksperimentisati i sa dodavanjem nekoliko kapi narandžaste prehrambene boje u fil prije pečenja. To će piti dati živahan i privlačan izgled.