Američka pita od breskve

pita-od-breskve

SASTOJCI

Za koru:

450 g brašna 
10 g smeđeg šećera
prstohvat soli
130 ml maslinovog ulja
90 ml ledene vode

Za fil:

750 g breskvi ili 3 velike breskve 
80 g smeđeg šećera
pola vrećice vanilijinog šećera
60 g brašna
15 ml vode

PRIPREMA

  1. Prvo pripremite koru. Promiješajte suhe sastojke u zdjeli.
  2. Dodajte maslinovo ulje i mutite smjesu dok se ne formiraju krupne mrvice veličine graška. Smjesa treba da ostane suha i praškasta.
  3. Uspite hladnu vodu i miješajte dok se ne formiraju vlažne grudvice. Pritisnite komadić tijesta između vrhova prstiju. Ako se tijesto zalijepi, dodali ste dovoljno vode. Ako ne, dodajte još kašiku vode. Tijesto ne treba da je glatko i nemojte ga dodatno mijesiti.
  4. Prebacite tijesto u manju tepsiju i sakupite ga u lopticu. Podijelite na pola, te opet oblikujte loptice. Pritisnite dlanom da se formiraju dva diska. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena.
  5. Za pripremu fila, breskve potopite u zdjeli vode nekoliko minuta. Ogulite ih, prepolovite i razdvojite od košpica. Izrerežite ih na tanje kriške, debljine oko pola cm.
  6. Ugrijte pliću tavu na srednjoj vatri. Dodajte breskve, dvije kašike smeđeg šećera, vanilijin šećer i dvije kašike vode. Dinstajte breskve u šećeru i njihovom vlastitom soku nekoliko minuta. Zatim dodajte ostatak vode i brašno. Promiješajte da se breskve sjedine sa ostalim sastojcima.
  7. Dinstajte smjesu na srednjoj vatri uz miješanje 5-15 minuta. Smjesa je gotova kada se počne lijepiti za dno. (pazite da ne zagori)
  8. Zagrijte rernu na 210 C. 
  9. Izvadite prvi komad tijesta iz frižidera. Nauljite plitku tepsiju od 20-25 cm i obložite je papirom za pečenje. Na čistoj površini razvaljajte komad tijesta u krug od 22 cm. Zarolajte tijesto u oklagiju i tako ga prebacite u tepsiju. 
  10. Fil izlijte na sredinu tijesta i rasporedite ravnomjerno, ali ostavite suhim 2 cm na granicama tijesta. Njih presavijte oko 4 cm preko krajeva fila, tako da fil nigdje ne curi.
  11. Izvadite drugi komad tijesta iz frižidera i razvaljajte ga u krug od 19 cm. Izrežite na trake debljine po želji. Ja volim tanke trake, do 2 cm debljine.
  12. Trake poredajte preko fila vodoravno i horizontalno, jedne preko drugih, da prave rešetke. Ne morate rezati višak tijesta. Po želji, pospite sve sa šećerom u prahu.
  13. Pecite 20 minuta u zagrijanoj rerni na 210 C. Zatim smanjite vatru na 190 C i pecite još 30-40 minuta.
  14. Ostavite pitu da se ohladi 1-2 sata kako bi se fil stvrdnuo. Ako je rano prerežete, pita će biti previše tečna i raspast će se na tanjiru. 

Sevirajte sa šlagom ili sladoledom i uživajte u ovom hrskavom voćnom dezertu!