- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Karfiol je jedan od najboljih izvora biljnih bjelančevina. U kombinaciji sa grahom i čimčuri začinom, dobivate biljni obrok koji je pun nutrijenata i primamljive kombinacije okusa, a trebaju vam samo jednostavni biljni sastojci.
SASTOJCI
KARFIOL
- 2 odreska karfiola (iz jednog velikog karfiola)
- 1 kašika dimljene paprike
- 3 čehna bijelog luka
- 30 ml biljnog ulja
- sol i biber po želji
DOMAĆI ČIMČURI ZAČIN
- Veliki snop peršuna
- 1 čehno bijelog luka
- 1 ljuta papričica (po želji)
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 100 ml biljnog ulja
- Sol i biber po želji
PASIRANI GRAH
- 700g bijelog graha (najbolje iz konzerve)
- 1 limun
- 1 čehno bijelog luka
- sol i biber
PRIPREMA:
- Prvo pripremite domaći čimčuri začin. Sitno nasjeckajte peršun, dodajte u zdjelu. Sitno nasjeckajte papričicu, te zgnječite i usitnite bijeli luk. Dodajte u zdjelu s peršunom, zajedno s sirćetom. Začinite po želji, zatim polako ulijevajte maslinovo ulje, miješajući, dok se ne sjedini. Ostavite sa strane da se marinira.
- Za pasirani grah, jednostavno stavite grah s tekućinom u blender, dodajte sok od limuna, sol, biber, bijeli luk i izblendajte.
- Pripremite karfiol: uklonite velike vanjske listove i odrežite malu količinu stabljike da napravite ravnu podlogu. Prepolovite karfiol od zaobljenog vrha do stabljike.
- Da biste napravili odreske, odrežite zaobljeni rub svake polovice karfiola, ostavljajući oko 3,8 centimetara debele odreske, koje još uvijek imaju pričvršćenu stabljiku. Odrezani dio cvjetače sačuvajte za drugi recept, ili ispecite s solju, biberom, paprikom i maslinovim uljem da poslužite uz odreske.
- Začinite odreske solju, biberom i paprikom sa obje strane, zatim pokapajte uljem i dobro umasirajte.
- Karfiol prvo treba kratko prepržiti na tavi. Uključite rernu za 205 C, a istovremeno zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte 30 ml biljnog ulja. Kad se ulje zagrije, dodajte odreske - pritisnite da se zapeku, oko 3-5 minuta . Nakon nekoliko minuta, okrenite i pržite drugu stranu dok ne postanu zlatno smeđi.
- Zgnječite čehne bijelog luka i pimiješajte sa uljem. Prebacite odreske u tepsiju obloženu pek papirom, prelijte sa uljem i bijelim lukom, te ubacite u zagrijanu rernu. Pecite oko 8-10 minuta, dok stabljike ne budu dovoljno mehke da se mogu probosti viljuškom.
- Za posluživanje, na sredinu tanjura stavite pasirani grah. Na vrh stavite odreske i prelijte domaćim čimčuri začinom.
Lokacija:
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije