Odresci od karfiola sa domaćim čimičuri začinom i pasiranim grahom

Karfiol je jedan od najboljih izvora biljnih bjelančevina. U kombinaciji sa grahom i čimčuri začinom, dobivate biljni obrok koji je pun nutrijenata i primamljive kombinacije okusa, a trebaju vam samo jednostavni biljni sastojci. 

dva karfiol odreska sa pasiranim grahom servirana na tanjiru

SASTOJCI 

KARFIOL

  • 2 odreska karfiola (iz jednog velikog karfiola)
  • 1 kašika dimljene paprike
  • 3 čehna bijelog luka
  • 30 ml biljnog ulja
  • sol i biber po želji

DOMAĆI ČIMČURI ZAČIN

  • Veliki snop peršuna
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 ljuta papričica (po želji)
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 100 ml biljnog ulja
  • Sol i biber po želji

PASIRANI GRAH

  • 700g bijelog graha (najbolje iz konzerve)
  • 1 limun
  • 1 čehno bijelog luka
  • sol i biber

PRIPREMA:

  1. Prvo pripremite domaći čimčuri začin. Sitno nasjeckajte peršun, dodajte u zdjelu. Sitno nasjeckajte papričicu, te zgnječite i usitnite bijeli luk. Dodajte u zdjelu s peršunom, zajedno s sirćetom. Začinite po želji, zatim polako ulijevajte maslinovo ulje, miješajući, dok se ne sjedini. Ostavite sa strane da se marinira.
  2. Za pasirani grah, jednostavno stavite grah s tekućinom u blender, dodajte sok od limuna, sol, biber, bijeli luk i izblendajte.
  3. Pripremite karfiol: uklonite velike vanjske listove i odrežite malu količinu stabljike da napravite ravnu podlogu. Prepolovite karfiol od zaobljenog vrha do stabljike.
  4. Da biste napravili odreske, odrežite zaobljeni rub svake polovice karfiola, ostavljajući oko 3,8 centimetara debele odreske, koje još uvijek imaju pričvršćenu stabljiku. Odrezani dio cvjetače sačuvajte za drugi recept,  ili ispecite s solju, biberom, paprikom i maslinovim uljem da poslužite uz odreske.
  5. Začinite odreske solju, biberom i paprikom sa obje strane, zatim pokapajte uljem i dobro umasirajte.
  6. Karfiol prvo treba kratko prepržiti na tavi. Uključite rernu za 205 C, a istovremeno zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte 30 ml biljnog ulja. Kad se ulje zagrije, dodajte odreske - pritisnite da se zapeku, oko 3-5 minuta . Nakon nekoliko minuta, okrenite i pržite drugu stranu dok ne postanu zlatno smeđi.
  7. Zgnječite čehne bijelog luka i pimiješajte sa uljem. Prebacite odreske u tepsiju obloženu pek papirom, prelijte sa uljem i bijelim lukom, te ubacite u zagrijanu rernu. Pecite oko 8-10 minuta, dok stabljike ne budu dovoljno mehke da se mogu probosti viljuškom.  
  8. Za posluživanje, na sredinu tanjura stavite pasirani grah. Na vrh stavite odreske i prelijte domaćim čimčuri začinom.