Vegeterijanske punjene paprike

"punjene paprike u drvenoj zdjeli"

SASTOJCI:

  • 6 većih paprika babura (žutih, crvenih, zelenih)
  • 1 šolja kuhane kvinoje
  • 1 konzerva crnog graha, ispranog i ocijeđenog
  • 1 šolja kukuruza
  • 1 glavica luka, sitno sjeckana
  • 2 paradajza, oguljena i isjeckana na kockice
  • 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana ili izrendana
  • 1 šolja rendanog sira (po izboru)
  • 2 kašičice mljevene crvene paprike
  • so i biber po ukusu
  • 2-4 kašike maslinovog ulja

PRIPREMA:

  1. Operite paprike i odsijecite im vrhove. Izvadite sjeme i bijele resice iznutra.
  2. U velikoj posudi, pomešajte kuhanu kvinoju, crni grah, kukuruz, luk, paradajz, bijeli luk, rendani sir, crvenu papriku, so i biber. Dobro promiješajte sve sastojke.
  3. Paprike napunite ovom smjesom, ali pazite da ostavite malo prostora pri vrhu.
  4. Poredajte punjene paprike u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu.
  5. Ugrijte rernu na 180 stepeni. Prelijte maslinovim uljem tako da dno tepsije bude pokriveno. Naspite vode tako da prekrije do pola punjenih paprika. Ako želite, pokrijte paprike sa prethodno odrezanim vrhovima. Stavite tepsiju u prethodno ugrijanu rernu.
  6. Pecite oko 30-35 minuta ili dok paprike ne postanu mekane, a fil sočan.
  7. Poslužite punjene paprike tople sa mileramom ili kiselim vrhnjem, te po želji pospite sjeckanim peršunom.

Ovaj recept za punjene paprike je ne samo ukusan već i bogat bjelančevinama, vlaknima i esencijalnim nutrijentima. Idealan je za vegetarijance.