Krem supa od nektar tikve

Topla i ukusna krem supa od nekar tikve s maslinovim uljem i vrhnjem za kuhanje je savršen izbor za hladne zimske dane. 

"krem juha od nekatr tikve u bijelom tanjiru ukrašena peršunom i sjemenkama bundeve"

SASTOJCI

  • 1 tikva nektar (oko 1.5 kg), očišćena i narezana na kocke
  • 1 veliki luk, sitno sjeckan
  • 2 mrkve, oguljene i narezane na kolutove
  • 2 manja krompira, oguljena i narezana na kocke
  • 3 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
  • 1 litar vode
  • 2 povrtne kocke za supu, sa niskim udjelom natrija
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 120 ml vrhnja za kuhanje
  • sol i biber po ukusu
  • 1 kašičica suhog timijana (majčine dušice) ili suhog peršuna
  • 1 kašičica dimljene slatke paprike
  • svježi peršun za posipanje

PRIPREMA

  1. U velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri, propržite luk i bijeli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.
  2. Dodajte isjeckanu mrkvu, krompir i tikvu, pa propržite još nekoliko minuta.
  3. Posolite, pobiberite, dodajte ostale začine i temeljito promiješajte sve sastojke.
  4. Povećajte vatru, nalijte vodu i dodajte povrtne kocke, te pustite da zavrije. Smanjite temperaturu i kuhajte poklopljeno dok povrće ne omekša (otprilike 20-25 minuta).
  5. Sačekajte par minuta da se smjesa ohladi. Zatim je prelijte u blender i izblendajte dok ne bude glatka i kremasta. Možete koristiti i štapni mikser i izmiksati supu direktno u šerpi. 
  6. Vratite supu u šerpu i dodajte vrhnje za kuhanje. Pustite supu da lagano kuha na niskoj vatri nekoliko minuta, dovoljno da se vrhnje zagrije i da svi sastojci dobro sjedine.
  7. Posolite i pobiberite po ukusu, ukrasite sa svježim peršunom i sjemenkama bundeve, a zatim poslužite toplu supu u tanjirima.
Ova ukusna supa od nekar tikve nije samo bogata vitaminima, već je i idealno jelo za zagrijavanje u hladnim zimskim danima. Uživajte u toplini ovog jednostavnog, a ukusnog recepta!