- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Topla i ukusna krem supa od nekar tikve s maslinovim uljem i vrhnjem za kuhanje je savršen izbor za hladne zimske dane.
SASTOJCI
- 1 tikva nektar (oko 1.5 kg), očišćena i narezana na kocke
- 1 veliki luk, sitno sjeckan
- 2 mrkve, oguljene i narezane na kolutove
- 2 manja krompira, oguljena i narezana na kocke
- 3 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
- 1 litar vode
- 2 povrtne kocke za supu, sa niskim udjelom natrija
- 30 ml maslinovog ulja
- 120 ml vrhnja za kuhanje
- sol i biber po ukusu
- 1 kašičica suhog timijana (majčine dušice) ili suhog peršuna
- 1 kašičica dimljene slatke paprike
- svježi peršun za posipanje
PRIPREMA
- U velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri, propržite luk i bijeli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.
- Dodajte isjeckanu mrkvu, krompir i tikvu, pa propržite još nekoliko minuta.
- Posolite, pobiberite, dodajte ostale začine i temeljito promiješajte sve sastojke.
- Povećajte vatru, nalijte vodu i dodajte povrtne kocke, te pustite da zavrije. Smanjite temperaturu i kuhajte poklopljeno dok povrće ne omekša (otprilike 20-25 minuta).
- Sačekajte par minuta da se smjesa ohladi. Zatim je prelijte u blender i izblendajte dok ne bude glatka i kremasta. Možete koristiti i štapni mikser i izmiksati supu direktno u šerpi.
- Vratite supu u šerpu i dodajte vrhnje za kuhanje. Pustite supu da lagano kuha na niskoj vatri nekoliko minuta, dovoljno da se vrhnje zagrije i da svi sastojci dobro sjedine.
- Posolite i pobiberite po ukusu, ukrasite sa svježim peršunom i sjemenkama bundeve, a zatim poslužite toplu supu u tanjirima.
Ova ukusna supa od nekar tikve nije samo bogata vitaminima, već je i idealno jelo za zagrijavanje u hladnim zimskim danima. Uživajte u toplini ovog jednostavnog, a ukusnog recepta!
Lokacija:
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije