- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Kiš ili Quiche je francuski tart koji se sastoji od kore za pecivo punjene slanom kremom i komadima sira, mesa, morskih plodova ili povrća. Ovu vegeterijansku verziju sa šampinjonima najčešće pravim tokom zime.
SASTOJCI:
Za tijesto:
- 400 grama brašna
- 113 grama putera, hladnog i izrezanog
- 1 kafena kašičica soli
- 3-4 supene kašike hladne vode
Za fil:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 manja glavica luka, sitno isjeckana
- 200 grama šampinjona
- 1 čehna bijelog luka, sitno sjeckanog
- So i biber po ukusu
- 150 grama sira rendanog švajcarskog ili gruyere sira
- 100 grama feta sira, izmrvljenog
- 4 jaja
- 240 mililitara mlijeka
- svježi peršun za dekoraciju
PRIPREMA:
TIJESTO:
- U procesoru za hranu, promiješajte brašno, hladni puter i so. Pulsirajte dok smjesa ne postane slična krupnim mrvicama.
- Postepeno sipajte ledenu vodu, kašiku po kašiku, pulsirajući dok se tijesto ne sjedini.
- Oblikujte tijesto u disk, umotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.
- Razvaljajte ohlađeno tijesto na pobrašnjenom stolu da odgovara veličini tepsije od 23 cm. Prislonite i utisnite hladno tijesto u nepodmazanu tepsiju, te odsijecite višak.
FIL:
a. Očistite i isjeckajte šampinjone. U široj tavi, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno isjeckan luk i dinstajte dok ne omekša.
b. Dodajte nasjeckane gljive, bijeli luk, so i biber. Dinstajte dok gljive ne omekšaju i tečnost ispari. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
KIŠ:
- Ugrijte rernu na 190°C.
- Pospite polovinu rendanog sira preko tijesta u tepsiji.
- Rasporedite smjesu od gljiva preko sira.
- Raspršite izmrvljeni feta sir preko gljiva.
- Umutite jaja u posebnoj činiji, te dodajte mlijeko, so i biber. Dobro promiješajte.
- Prelijte preko gljiva i pospite preostalim rendanim sirom.
- Pecite u prethodno ugrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok kiš ne bude čvrst u sredini i zlatno smeđ s vrha.
- Ostavite kiš da se malo ohladi prije rezanja. Ukrasite svežim peršunom. Izrežite na trokutove.
Uživajte u ovoj ukusnoj kombinaciji sočnih gljiva, jaja i topljenog sira u hrskavom tijestu.