Kiš sa gljivama i jajima

Kiš ili Quiche je francuski tart koji se sastoji od kore za pecivo punjene slanom kremom i komadima sira, mesa, morskih plodova ili povrća. Ovu vegeterijansku verziju sa šampinjonima najčešće pravim tokom zime.

"trokutasti komad kiša sa gljivama i jajima na keramiškom tanjiru"

SASTOJCI:

Za tijesto:

  • 400 grama brašna
  • 113 grama putera, hladnog i izrezanog
  • 1 kafena kašičica soli
  • 3-4 supene kašike hladne vode

Za fil:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 manja glavica luka, sitno isjeckana
  • 200 grama šampinjona
  • 1 čehna bijelog luka, sitno sjeckanog
  • So i biber po ukusu
  • 150 grama sira rendanog švajcarskog ili gruyere sira
  • 100 grama feta sira, izmrvljenog
  • 4 jaja
  • 240 mililitara mlijeka
  • svježi peršun za dekoraciju

PRIPREMA:

TIJESTO:

  1. U procesoru za hranu, promiješajte brašno, hladni puter i so. Pulsirajte dok smjesa ne postane slična krupnim mrvicama.
  2. Postepeno sipajte ledenu vodu, kašiku po kašiku, pulsirajući dok se tijesto ne sjedini.
  3. Oblikujte tijesto u disk, umotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider na     najmanje 30 minuta.
  4. Razvaljajte ohlađeno tijesto na pobrašnjenom stolu da odgovara veličini tepsije od 23 cm. Prislonite i utisnite hladno tijesto u nepodmazanu tepsiju, te odsijecite višak.

FIL:

a. Očistite i isjeckajte šampinjone. U široj tavi, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno isjeckan luk i dinstajte dok ne omekša.

b. Dodajte nasjeckane gljive, bijeli luk, so i biber. Dinstajte dok gljive ne omekšaju i tečnost ispari. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

KIŠ:

  1. Ugrijte rernu na 190°C. 
  2. Pospite polovinu rendanog sira preko tijesta u tepsiji.
  3. Rasporedite smjesu od gljiva preko sira. 
  4. Raspršite izmrvljeni feta sir preko gljiva.
  5. Umutite jaja u posebnoj činiji, te dodajte mlijeko, so i biber. Dobro promiješajte.
  6. Prelijte preko gljiva i pospite preostalim rendanim sirom.
  7. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok kiš ne bude čvrst u sredini i zlatno smeđ s vrha.
  8. Ostavite kiš da se malo ohladi prije rezanja. Ukrasite svežim peršunom. Izrežite na trokutove.

Uživajte u ovoj ukusnoj kombinaciji sočnih gljiva, jaja i topljenog sira u hrskavom tijestu.