Recept za tartar sos

U svijetu vegetarijanske ishrane, često tražimo načine da obogatimo ukus naših jela. Jedan od tih tajnih sastojaka koji može transformisati vegetarijanske obroke je niskokalorični vegeterijanski tartar sos. Inspirisan francuskom kuhinjom, ovaj umak donosi balans kremaste teksture i ukusnih aroma.  

"zdjela tartar sosa na kuhinjskom stolu"

Niskokalorični tartar sos

Za one koji vode računa o unosu kalorija, postoji način da uživate u tartar sosa bez pretjeranog unosa kalorija. 

Umesto tradicionalne majoneze, koristite grčki jogurt kao osnovu. Dodajte sitno sjeckane kisele krastavce, svježu limunovu koru i sitno nascjekane kapare kako biste zadržali autentičan ukus, ali sa znatno manje masti. 

Također, umjesto bijelog šećera, koristite prirodne zaslađivače poput meda kako biste dodali slatkastu notu bez suvišnih kalorija.

Sastojci:

  • 1 šolja grčkog jogurta 
  • 5-6 sitno sjeckanih kiselih krastavaca
  • 3-4 sitno isjeckanih kapara
  • svježe iscijeđen sok od pola limuna
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 1 kašičica dijonskog senfa
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašika meda (po želji)

PRIPREMA:

    1. U zdjeli, pomiješajte grčki jogurt, sitno sjeckane kisele krastavce, kapare, svježe sjeckani peršun i dijonski senf.

    2. Dodajte svježe iscijeđen sok od limuna i dobro promiješajte smjesu.

    3. Dodajte biber i so. Ako želite dašak slatkastog, dodajte kašiku meda.

    4. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.

    5. Ostavite sos u frižideru najmanje 30 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili.

Savjeti:

- Eksperimentišite sa biljem i začinima: Osim peršuna, eksperimentišite sa različitim vrstama svježeg bilja poput vlašca, kopra ili estragona. Svako bilje donosi svoj jedinstveni profil ukusa.

- Prilagodite pikantnost: Ako volite ljuće umake, dodajte malo sitno sjeckane ljute papričice ili malo ljutog senfa.