Punjene gljive

Ovo je naš prvi recept u seriji od 3 recepta za laganu novogodišnju trpezu. Ako vam je naporno smišljati novogodišnju mezu bez mesa, probajte ove ukusne veganske punjenje gljive.

SASTOJCI:

12 većih šampinjona
1 šolja sjemenki od bundeve, sitno sjeckanih
1 crvena paprika, sitno sjeckana
1 luk, sitno sjeckan
2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
1 kašičica origana
1 kašičica timijana
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za pečenje

PRIPREMA:

    1. Očistite šampinjone i odstranite drške. Promiješajte i pouljite sve gljive ravnomjerno. Posolite i pobiberite unutrašnjost svake gljive.
    2. Uključite rernu na 200 C.
    3. Na srednje jakoj vatri, propržite luk, bijeli luk i crvenu papriku na maslinovom ulju dok ne omekšaju.
    4. Dodajte sjeckane sjemenke bundeve, origano, majčinu dušicu ili timijan, so i biber, te promiješajte smjesu.
    5. Punite svaku gljivu pripremljenom smjesom i poredajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.
    6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15-20 minuta.