- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
SASTOJCI:
- 250g maslaca (sobne temperature)
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 3 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice mljevenog kardamom začina ili đumbir začina
- šećer u prahu za posipanje
- 1 kašika kakao praha ako želite da vam kolačići budu tamnije boje
PRIPREMA:
1. Umutite maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Dodajte jaje i vaniliju, pa dobro izmiješajte.
2. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i mljeveni kardamom. Dodajte mokrim sastojcima i formirajte tijesto.
3. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider najmanje 1 sat.
4. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i koristite kalupe za izrezivanje različitih oblika.
6. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 8-10 minuta ili dok ne postanu blago zlatni.
7. Pospite kolače šećerom u prahu dok su još topli.