Grilovane tikvice sa prasom i feta sirom

Pročitajte još jedan naš recept za vegeterijanski prilog novogodišnjem jelovniku. Tikvice su jako niske u kalorijama, a imaju puno vitamina C. Potrebna vam je tava za grilovanje, a u slučaju da je nemate, možete koristiti rernu. Pri tome je bitno da je rerna prethodno zagrijana na 260 C ili koliko je maksimalno moguće.

SASTOJCI:

- 4 srednje tikvice, narezane na štapiće
- 1 prasa/poriluk, sitno sjeckana
- 100g feta sira, izmrvljenog
- svježe iscijeđen sok od jednog limuna
- 30 ml maslinovog ulja
- prstohvat soli i bibera

PRIPREMA:

    1. Prethodno natopite štapiće tikvice u mlakoj i slanoj vodi oko 15-ak minuta.

    2. Ocijedite tikvice i osušite ih kuhinjskim papirom.

    3. U velikoj činiji pomiješajte tikvice, sitno nasjeckanu prasu, feta sir, sok od limuna i maslinovo ulje.

    4. Dodajte crni biber i so po ukusu, te temeljito promiješajte.

    5. Postoje dva načina da grilujete tikvice:   

            a) Ugrijte tavu za grilovanje na srednjoj vatri. Grilujte tikvice na srednje jakoj vatri dok ne postanu mekane i blago zapečene. 

            b) U slučaju da koristite rernu, pustite da se u potpunosti zagrije na 260 C ili na najviši stepen zagrijavanja. Zatim pouljite praznu tepsiju i stavite je u rernu oko 30 minuta. Idealno bi bilo da koristite tepsiju od lijevanog željeza. 

            Izvadite tepsiju iz rerne (pazite da se ne opržite!) i poredajte ravnomjerno smjese sa tikvicama. Vratite u rernu i pustite da se peče 5-8 minuta, dok tikvice ne postanu mekane i blago zapečene. Ako bude potrebe, okrenite tikvice na drugu stranu i pecite ih na istoj temperaturi oko 5-8 minuta da budu blago zapečene i sa druge strane.

Ovaj lagani vegeterijanski prilog donosi balansirane okuse i teksture na vašu novogodišnju trpezu. Probala sam ga prošle nove godine kada sam počela ishranu bez mesa i bilo mi je iznenađujuće ukusno. Nadam se da ćete uživati!