- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Pročitajte još jedan naš recept za vegeterijanski prilog novogodišnjem jelovniku. Tikvice su jako niske u kalorijama, a imaju puno vitamina C. Potrebna vam je tava za grilovanje, a u slučaju da je nemate, možete koristiti rernu. Pri tome je bitno da je rerna prethodno zagrijana na 260 C ili koliko je maksimalno moguće.
SASTOJCI:
- 4 srednje tikvice, narezane na štapiće
- 1 prasa/poriluk, sitno sjeckana
- 100g feta sira, izmrvljenog
- svježe iscijeđen sok od jednog limuna
- 30 ml maslinovog ulja
- prstohvat soli i bibera
PRIPREMA:
1. Prethodno natopite štapiće tikvice u mlakoj i slanoj vodi oko 15-ak minuta.
2. Ocijedite tikvice i osušite ih kuhinjskim papirom.
3. U velikoj činiji pomiješajte tikvice, sitno nasjeckanu prasu, feta sir, sok od limuna i maslinovo ulje.
4. Dodajte crni biber i so po ukusu, te temeljito promiješajte.
5. Postoje dva načina da grilujete tikvice:
a) Ugrijte tavu za grilovanje na srednjoj vatri. Grilujte tikvice na srednje jakoj vatri dok ne postanu mekane i blago zapečene.
b) U slučaju da koristite rernu, pustite da se u potpunosti zagrije na 260 C ili na najviši stepen zagrijavanja. Zatim pouljite praznu tepsiju i stavite je u rernu oko 30 minuta. Idealno bi bilo da koristite tepsiju od lijevanog željeza.
Izvadite tepsiju iz rerne (pazite da se ne opržite!) i poredajte ravnomjerno smjese sa tikvicama. Vratite u rernu i pustite da se peče 5-8 minuta, dok tikvice ne postanu mekane i blago zapečene. Ako bude potrebe, okrenite tikvice na drugu stranu i pecite ih na istoj temperaturi oko 5-8 minuta da budu blago zapečene i sa druge strane.
Ovaj lagani vegeterijanski prilog donosi balansirane okuse i teksture na vašu novogodišnju trpezu. Probala sam ga prošle nove godine kada sam počela ishranu bez mesa i bilo mi je iznenađujuće ukusno. Nadam se da ćete uživati!
Lokacija:
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije