Buhtle sa punjenjem od šljiva

Pečene buhtle sa punjenjem od domaćih šljiva su još jedan prijedlog za novogodišnju trpezu.

Za ovaj ukusan dezert, potrebni su vam slijedeći sastojci:

"svježe buhtle u plehu posute sa secerom u prahu"

SASTOJCI:

  • 500g brašna (tip 400)
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 250 ml kravljeg ili sojinog mlijeka
  • 100g šećera
  • 100 ml neutralnog maslinovog ulja (umjesto margarina)
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje
Za punjenje:
  • 300g domaćih šljiva (bez košpica)
  • 50g smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta

PRIPREMA:

    1. U staklenoj tegli, umutite kvasac sa malo šećera i toplim mlijekom (pazite da mlijeko ne bude prevruće). Ostavite da stoji oko 15 minuta ili dok se ne stvori pjena.

    2. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. U suhe sastojke umijesite smjesu sa kvascem, te dodajte maslinovo ulje. Zamijesite tijesto i pokrijte ga vlažnom krpom. Ostavite da odmara dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.

    3. Dok tijesto odmara, pripremite punjenje tako što ćete u multipraktiku temeljito izmiksati šljive, smeđi šećer i cimet, dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

    4. Uključite rernu na 180 C.

    5. Kada se tijesto udvostruči, podijelite ga na manje loptice. Svaku lopticu rastanjite na tanak krug i na sredinu stavite malo pripremljenog punjenja. 

    6. Zatvorite rubove tijesta kako biste dobili buhtlu i pospite ih šećerom u prahu. Stavite u pleh i pecite 30-35 minuta u prethodno zagrijanoj rerni, ili dok buhtle budu zlatno smeđe boje. 

Ovo je odličan dodatak novogodišnjoj trpezi i garantovano će osvojiti srca vaših gostiju.

Savjeti:

 - Ovaj niskokalorični recept za buhtle vam može biti koristan ako se čuvate viška kalorija. Bitno je da maslinovo ulje koje budete koristili bude što blažeg i neutralnijeg okusa.

 - Ako želite da probate tradicionalni recept za buhtle, zamijenite 100 ml maslinog ulja sa 80 g omekšanog putera (ili margarina) i sa dva manja žumanjca.