Banana bread

Banana bread ili kolač od banane je američki specijalitet koji je popularan širom svijeta. Ističe se po sočnosti, jednostavnosti i produženoj svježini, pa je zato čest izbor na američkim i međunarodnim trpezama. Sve što vam treba su zrele banane i par uobičajenih sastojaka, koje možete naći tokom cijele godine. 

"sočni banana bread sa komadima banane po vrhu"

SASTOJCI:

  • 3 zrele banane (izgnječene viljuškom)
  • 2 jaja
  • 1/2 šolje neutralnog maslinovog ulja (ili istopljenog putera)
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 2 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 šolje mljevenih oraha (po želji)
  • 1/2 šolje nasjeckane čokolade (po želji)

PRIPREMA:

    1. Umutite jaja u velikoj posudi. Dodajte ulje, smeđi šećer i vanilin šećer. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

    2. Dodajte izgnječene banane u smjesu i dobro promiješajte.

    3. U drugoj posudi prosijte brašno i dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet. Pomiješajte suhe sastojke.

    4. Dodajte suhe sastojke u smjesu sa bananama i jajima. Miješajte tek toliko da se svi sastojci sjedine. Pazite da ne pretjerate s miješanjem.

    5. Po želji, dodajte mljevene orahe i čokoladne komadiće u smjesu. Nježno ih umiješajte viljuškom.

    6. Premažite kalup za kruh puterom i pospite brašnom ili šećerom u prahu. Prelijte smjesu u kalup.

    7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 50-60 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

    8. Izvadite banana bread iz rerne i ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.

    9. Kad je potpuno ohlađen, narežite na šnite i poslužite.

Savjeti:

- Pospite malo smeđeg šećera po vrhu smjese prije pečenja, za hrskavu koricu.

- Prije gnječenja, banane ugrijte u rerni na 180 C dok im kore ne pocrne. To će dati još sočniji okus vašem kolaču. Možete dodati manje komade u smjesu, ili poredati po vrhu za ukras.

- Banana bread je još ukusniji slijedećeg dana, i narednih nekoliko dana, kada se okusi sjedine.

- Banana bread možete zamotati u foliju i držati u frižideru do 7 dana i u zamrzivaču do 3 mjeseca. Nemojte ga držati na sobnoj temperaturi duže od 3 dana. 

- Hladni banana bread možete ugrijati u mikrovalnoj, tavi ili u tosteru (ako su kriške jako tanke).