Kljukuša

Kljukuša je tradicionalno bosansko jelo koje se odlikuje jednostavnošću i bogatstvom okusa. Za pripremu će vam trebati krompir, brašno, jaja i sol. Krompir narendajte i pomiješajte s brašnom, jajima i solju. Dobijeno tijesto stavite u pleh i pecite dok ne dobije zlatno smeđu boju. Poslužite kljukušu toplu, uz pavlaku ili kiselo mlijeko. Ovo je savršen recept za brz i ukusan vegeterijanski obrok! Ja lično često pravim slijedeću verziju sa sirom. 

"komadi izrezane bosanske pite kljukuse na daski za rendanje"

SASTOJCI:

- 4 srednje velika krompira (oljuštena i rendana)

- 2 jaja

- 1 šolja brašna

- 1 kašičica soli

- prstohvat bibera

- 1 šolja sitno rendanog sira po izboru (gouda, edamer, svježi sir ili drugi sir po želji)

- 1/4 šolje maslinovog ulja (za premazivanje tijesta)

PRIPREMA:

    1. Ugrijte rernu na 200 C. U velikoj posudi pomiješajte rendane krompire, jaja, brašno, so i biber. Dobro izmiješajte da se svi sastojci sjedine.

    2. Dodajte sitno rendani sir u smjesu i ponovno dobro promiješajte.

    3. Pouljite tepsiju ili lim za pečenje i stavite u rernu da se ugrije.

    4. Kad je ulje ugrijano, nakon 5-7 minuta, stavite smjesu u tepsiju i ravnomjerno je rasporedite.

    5. Pecite kljukušu na dok gornja i donja strana ne postanu zlatno smeđe, oko 30 minuta.

    8. Kad su obje strane kljukuše lijepo zapečene, izvadite je iz rerne i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće. Sačekajte nekoliko minuta,pa je onda izrežite na trokutove ili kocke.

    9. Poslužite kljukušu toplu, izrezanu na komade.

Savjeti:

- Dodajte svježe začinsko bilje poput peršuna ili vlasca za dodatnu aromu.

- Kljukušu možete poslužiti uz kiselo mlijeko, pavlaku, jogurt ili umak po želji.

- Ako želite dodatnu hrskavost, možete dodati malo maslaca na vrh svježe ispečene kljukuše. 

- Ako žurite, možete ugrijati rernu na 250 C i peći kljukušu 20 minuta, ali pazite da ne izgori.