Osvježavajuća vegeterijanska salata

Zdjela vegeterijanske salate sa miješanom zelenom salatom, brusnicama, leblebijama, tofu kockama, cherry paradajzom, paprikom i krastavicama

SASTOJCI:

  • 1 pakovanje miješane zelene salate
  • 1 pakovanje cherry paradajza, prepolovljenih na pola
  • 1 krastavac, narezan
  • 1 paprika, tanko narezana
  • 1 konzerva leblebija, oprana i ocijeđena
  • 30 g šolje izmrvljenog kozjeg sira (ili rendane mozzarele ili tofu-a na kockice za vegane)
  • 30 g šolje sušenih brusnica
  • 10-30 g svježeg peršuna, isjeckanog

Za preliv:

  • 45 ml maslinovog ulja
  • 30 ml cijeđenog limuna
  • 1 čehna bijelog luka, izrendana ili samljevena
  • Začini: origano, sol i biber

PRIPREMA:

  1. U velikoj posudi za salatu pomiješajte mješavinu zelene salate sa paradajzom, krastavicom i paprikom.
  2. Dodajte leblebije, izmrvljeni kozji sir (ili željenu alternativu sira/tofu-a), sušene brusnice i svježi peršun. Lagano promiješajte da se sjedini.
  3. U maloj posudi umutite maslinovo ulje, cijeđeni limun, mljeveni bijeli luk, sušeni origano, sol i biber, dok se dobro ne sjedine.
  4. Prelijte salatu dresingom i lagano promiješajte da se svi sastojci ravnomjerno prekriju.
  5. Poslužite odmah i uživajte u osvježavajućim okusima ove vegetarijanske salate.
Napomena: Slobodno prilagodite ovaj recept dodavanjem svog omiljenog povrća, kao što su avokado, mrkva ili rotkvice. Za dodatnu hrskavost, pospite salatu sa suncokretovim sjemenkama.

Vrijeme pripreme: 15 minuta; Porcije: 4

Meni se sviđa kako brusnice dodaju dašak slatkoće kremastom kozijem siru. Probajte ovu jedinstvenu kombinaciji aroma.