Torta od maslinovog ulja

 

torta-od-maslinovog-ulja-i-limuna

SASTOJCI:

Za tortu:

300 g brašna
160 g šećera 
160 ml neutralnog maslinovog ulja
115 ml jogurta
2 jaja 
45 ml cijeđenog limunovog soka (ili narandže)
izrendana kora jednog limuna (ili narandže)
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

Za preliv:

235 g šećera
117 ml vode
175 ml svježe cijeđenog limunovog soka (ili narandžinog soka)
30 g kukuruznog škroba ili gustina

PRIPREMA:

  1. Zagrijte rernu na 178 C i nauljite tepsiju za tortu od 23 cm.
  2. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo i sol) zajedno u velikoj posudi.
  3. Napravite udubljenje u mješavini brašna i dodajte maslinovo ulje, jogurt i jaja. Umutite u smjesu brašna.
  4. Dodajte limunov sok i koru i miješajte dok se smjesa u potpunosti ne sjedini i ne bude grudvica.
  5. Sipajte smjesu u pripremljenu tepsiju. Pecite 30-35 minuta. Možete provjeriti sa čakalicom je li torta gotova. Iz mog iskustva je bolje da se torta peče kraće, nego duže. Ako je prepečete, biće jako suha.  Ako vam čačkalica izađe sa zanemarljivim tragovima tijesta nakon 20-30 minuta u rerni, radije je ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi, nego što ćete je vratiti u rernu.
  6. Ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta. Pospite preliv preko torte i sačekajte 15 minuta prije rezanja, da se stvrdne. 


Preliv:

  1. U maloj posudi temeljito promiješajte citrusni sok i kukuruzni škrob, da ne bude grudvica.
  2. U maloj šerpi umutite šećer i vodu i prokuhajte, a zatim dodajte pripremljeni citrusni sok.
  3. Smanjite na srednju vatru i lagano dinstajte, dok se ne zgusne, 8-10 minuta, povremeno miješajući. Topao preliv prelijte preko torte. Sačekajte da se stvrdne ili ohladi, nakon čega tortu možete rezati i jesti odmah, ili prebaciti u frižider.