Pizza

Pizza je moje najdraže italijansko jelo. Ovaj recept sadrži namjensko brašno za pizzu koje kupujem u lokalnim trgovačkim lancima. Prednost ovog brašna je što se tijesto jako brzo diže i omogućava da brzo napravite pizzu, bez pripreme i dizanja tijesta unaprijed. Dodatna prednost je što se peče u rerni maksimalno 7 minuta. Mana je što je tijesto jako "mokro" kada se pomiješa sa vodom, te ne možete koristiti samo ruke da ga mijesite, već drvene kašike i špatule. 


SASTOJCI

Za koru:

110 ml tople vode, između 39 C i 42 C, ne prevrela, ne premlaka
7 g instant kvasca u vrećici
1 supena kašika šećera
15 ml maslinovog ulja
prstohvat soli
225 g brašna za pizzu

Za nadjev:

  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • paradajz sos (glatki ili pasirani)
  • prstohvat soli
  • čvrsti mozzarela sir, rendani
  • meki mozzarela sir, razdvojen u male grudvice
  • feta sir, izmrvljeni
  • šampinjoni, vrlo tanko narezani ako su sirovi
  • paprike, peteljke i sjemenke uklonjene, vrlo tanko narezane
  • narezane crne masline
  • začini: suhi origano i svježi bosiljak

PRIPREMA:

  1. Stavite šečer i kvasac u teglu sa toplom vodom. Miješajte drvenom kašikom minutu-dvije. Ostavite sa strane 10 minuta, dok se na površini ne stvore mjehurići.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite rupu i dodajte maslinovo ulje i vodu sa kvascem. Miješajte drvenom kašikom dok se svi sastojci ne sjedine. Poklopite i ostavite sa strane 30 minuta.
  3. Uključite rernu na 250/260 C tj. na najvišu temperaturu koju rerna dopušta. 
  4. Pripremite nadjev od paradajza: promiješajte sol, paradajz sos, maslinovo ulje i origano začin. Po želji pasirajte u blenderu nekoliko minuta.
  5. Namažite plitku, okruglu tepsiju sa uljem i obložite je papirom za pečenje. Pobrašnite papir i prebacite tijesto. Tijesto bi trebalo da je elastično i ljepljivo. Pospite šaku brašna po tijestu i pažljivo mijesite sa rukama i sa drvenom kašikom. Nije potrebno mijesiti dok tijesto ispadne glatko, već tek toliko da se može oblikovati u krug.  Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite 5-10 minuta na sobnoj temperaturi, dok se rerna grije.
  6. Nakon što se tijesto malo odmorilo, postepeno ga razvucite u tepsiji, pritiščući u sredini i prema stranama. Utisnite ga u tanki krug. Neka bude tanji nego što mislite da treba, jer će se tokom pečenja malo skupiti i napuhati. Dodajte nadjev i sastojke.
  7. Oprezno stavite pizzu u jako zagrijanu rernu, na vertikalnu sredinu, da se jednako ispeče sa obje strane. Pecite kratko, 4-7 minuta. 
  8. Dodajte svježi bosiljak ili bilo koji ukras po želji.