- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Pizza je moje najdraže italijansko jelo. Ovaj recept sadrži namjensko brašno za pizzu koje kupujem u lokalnim trgovačkim lancima. Prednost ovog brašna je što se tijesto jako brzo diže i omogućava da brzo napravite pizzu, bez pripreme i dizanja tijesta unaprijed. Dodatna prednost je što se peče u rerni maksimalno 7 minuta. Mana je što je tijesto jako "mokro" kada se pomiješa sa vodom, te ne možete koristiti samo ruke da ga mijesite, već drvene kašike i špatule.
SASTOJCI
Za koru:
110 ml tople vode, između 39 C i 42 C, ne prevrela, ne premlaka
7 g instant kvasca u vrećici
1 supena kašika šećera
15 ml maslinovog ulja
prstohvat soli
225 g brašna za pizzu
7 g instant kvasca u vrećici
1 supena kašika šećera
15 ml maslinovog ulja
prstohvat soli
225 g brašna za pizzu
Za nadjev:
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- paradajz sos (glatki ili pasirani)
- prstohvat soli
- čvrsti mozzarela sir, rendani
- meki mozzarela sir, razdvojen u male grudvice
- feta sir, izmrvljeni
- šampinjoni, vrlo tanko narezani ako su sirovi
- paprike, peteljke i sjemenke uklonjene, vrlo tanko narezane
- narezane crne masline
- začini: suhi origano i svježi bosiljak
PRIPREMA:
- Stavite šečer i kvasac u teglu sa toplom vodom. Miješajte drvenom kašikom minutu-dvije. Ostavite sa strane 10 minuta, dok se na površini ne stvore mjehurići.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite rupu i dodajte maslinovo ulje i vodu sa kvascem. Miješajte drvenom kašikom dok se svi sastojci ne sjedine. Poklopite i ostavite sa strane 30 minuta.
- Uključite rernu na 250/260 C tj. na najvišu temperaturu koju rerna dopušta.
- Pripremite nadjev od paradajza: promiješajte sol, paradajz sos, maslinovo ulje i origano začin. Po želji pasirajte u blenderu nekoliko minuta.
- Namažite plitku, okruglu tepsiju sa uljem i obložite je papirom za pečenje. Pobrašnite papir i prebacite tijesto. Tijesto bi trebalo da je elastično i ljepljivo. Pospite šaku brašna po tijestu i pažljivo mijesite sa rukama i sa drvenom kašikom. Nije potrebno mijesiti dok tijesto ispadne glatko, već tek toliko da se može oblikovati u krug. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite 5-10 minuta na sobnoj temperaturi, dok se rerna grije.
- Nakon što se tijesto malo odmorilo, postepeno ga razvucite u tepsiji, pritiščući u sredini i prema stranama. Utisnite ga u tanki krug. Neka bude tanji nego što mislite da treba, jer će se tokom pečenja malo skupiti i napuhati. Dodajte nadjev i sastojke.
- Oprezno stavite pizzu u jako zagrijanu rernu, na vertikalnu sredinu, da se jednako ispeče sa obje strane. Pecite kratko, 4-7 minuta.
- Dodajte svježi bosiljak ili bilo koji ukras po želji.