Francuska salata

Francuska salata je jednostavno jelo, omiljeno kao dio novogodišnje "meze" na našim prostorima. Priprema se u mnogim evropskim zemljama. Obično se sastoji od povrća narezanog na kockice koje se brzo skuha u slanoj vodi, zatim ohladi i sjedini sa bazom od majoneze. Svestrana je, pa je možete je poslužiti kao predjelo, prilog, salatu ili užinu. Pored tradicionalnih sastojaka, ja imam naviku da u recept dodam kukuruz, a izbacim jaja. 

francuska-salata-u-zdjeli

SASTOJCI:

225 g mrkve, narezane na kockice

225 g krompira, narezanog na kockice

225 g graška, svježeg ili iz konzerve

100 g kiselih krastavica, narezanih na kockice

225 g zrna kukuruza

160 g majoneze 

30 do 60 g kiselog vrhnja 

15 g senfa

15 ml jabukovog sirćeta

začini: 5 g soli i crnog bibera


PRIPREMA:

  1. Svo povrće (osim zelenog graška i kukuruza) narežite na sitne kockice. U slučaju da koristite grašak iz konzerve, procijedite ga i ostavite sa strane.
  2. Zagrijte veliki lonac slane vode. Kada voda prokuha, dodajte povrće u koracima kako bi se svako ujednačeno kuhalo. Počnite sa mrkvom (8 minuta), krompirom (7 minuta), graškom (3 minuta) i kukuruzom (2 minuta). 
  3. Kada je povrće kuhano i omekšano, ocijedite ga i uronite u veliku posudu sa ledenom vodom. Nakon 3-5 minuta, procijedite, dodajte kisele krastavice (i grašak iz konzerve) i prebacite u frižider.
  4. Pomiješajte majonezu, vrhnje, senf, sirće, biber i sol. Ohlađeno povrće pomiješajte s toliko mješavine majoneze da se povrće prekrije. Po potrebi prilagodite začin. Prebacite u veliku zdjelu za salatu i poslužite ohlađenu. Uživajte! 

Da li postoji zdravija, ili veganska verzija francuske salate?

Da. Možete koristiti mješavinu majoneze i grčkog jogurta u omjeru 3:1 kako biste napravili zdraviju verziju.

Za vegansku verziju možete zamijeniti majonezu sa tofu. Izblendajte u multipraktiku 225 g bijelog tofua, sok jednog iscijeđenog limuna, kašiku senfa, kašiku šećera, kašiku maslinovog ulja, te sol i biber.