Sataraš

Konačno je vrijeme za domaće paprike i paradajz. Ovo povrće je najukusnije i najzdravije u ljetnom dijelu godine, pa to svakako treba iskoristiti za pravljenje sataraša. 

krupni plan-serpa-satarasa

SASTOJCI:

1 glavica luka 

2 žute paprike babure 

2 crvene paprike roge 

2 velika paradajza volovsko srce 

30 ml maslinovog ulja

Začini: sol, biber, slatka paprika

Svježi peršun 


PRIPREMA:

  1. Pripremite povrće: Paradajz pažljivo ogulite i izrežite na manje kriške. Luk ogulite i sitno isjeckajte. Paprike polovite, očistite od sjemenki i izrežite na trake. 
  2. U širokoj šerpi ugrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. 
  3. Na ugrijano ulje dodajte luk i dinstajte na srednjoj vatri, dok luk ne omekša (oko 5 minuta). 
  4. Dodajte paprike i dinstajte zajedno sa lukom još 5 minuta, ili dok paprike ne počnu mekšati. Po potrebi dodajte kašiku vruće vode.
  5. Dodajte izrezani paradajz i začine i dinstajte sve zajedno par minuta. Po potrebi opet dodajte kašiku vruće vode. Dok dinstate povrće, pazite da ne zagori. 
  6. U šerpu naspite oko pola litra vode ili toliko da nivo vode bude malo iznad povrća. 
  7. Pustite da provri i kuhajte sa poklopcem pola sata, na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje. 
  8. Pred kraj kuhanja dodajte svježi peršun. Probajte je li dovoljno slano i po potrebi posolite. 

sataras-u-tanjiru-sa-hljebom-na-bijelom-stolu




Da li postoji bogatiji sataraš?

Sa ovim osnovnim receptom je moguće praviti različite kombinacije: od povrća možete dodati patlidžan, mrkvu i krompir, a neki ljudi dodaju rižu i prilagođavaju količinu vode u skladu sa tim. Vodite računa da krompiru i mrkvi treba duže vremena da se skuhaju, dok riži treba oko 10 minuta. Paradajz uvijek stavljajte zadnji, jer je on brzo kuhan. Po želji dodajte zelene ili narandžaste paprike. Ako hoćete pikantniji sataraš, od začina dodajte chilli i izrendano čehno bijelog luka.