Omlet sa kvinojom


SASTOJCI:

za 1 porciju:

  • 60 g bijele kvinoje
  • 45 ml vode
  • 2-3 jaja
  • 6 ml mlijeka
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 1/4 tikvice, sitno narezane na kockice
  • 1 mala mrkva, sitno narezana na kockice
  • pola manje glavice luka, sitno nasjeckanog na kockice
  • 2 kašike vode za začine
  • Začini: sol, biber, origano, svježi peršun, isjeckan
  • Kečap, ribani sir, po želji

PRIPREMA:

  1. Kvinoju temeljito operite i pomiješajte sa 45 ml vode u srednjoj šerpi. Pustite da prokuha, a zatim smanjite toplotu na manju vatru i poklopite. Ostavite da se krčka 15 minuta.
  2. Sklonite šerpu sa vatre i ostavite sa strane, poklopljeno, još 10 minuta. 
  3. Pripremite smjesu od povrća. U tavi ugrijete 10 ml maslinovog ulja na srednjoj vatri. Nakon što je dovoljno ugrijano, dinstajte povrće na ulju oko 3-6 minuta. Dodajte jednu do dvije kašike vode, sol, biber i origano. Promiješajte i pustite da prokuha. Ostavite da kuha na srednjoj vatri još 2-3 minuta.
  4. U veliku zdjelu dodajte svježe kuhanu kvinoju, mješavinu povrća i nasjeckani peršun. Dobro promiješajte i ostavite sa strane. 
  5. U posebnoj posudi viljuškom umutite jaja i mlijeko. U širokoj tavi ugrijte 10 ml maslinovog ulja na manjoj do srednjoj vatri. Kad osjetite toplotu na dlanu 5 cm iznad tave, uspite umućena jaja. Malo protresite tavu, a zatim ostavite da se prži 1-3 minute, ili dok ne vidite da je omlet ispržen gotovo do kraja. Pazite da ne zagori. Bolje je da omlet pržite duže na slabijoj vatri, nego da riskirate da izgori na srednjoj ili jačoj vatri.
  6. Stavite mješavinu kvinoje i povrća na sredinu omleta. Pustite ga da se isprži do kraja još koju minutu. 
  7. Drvenom špatulom olabavite rub polovice omleta i prebacite je preko ostatka. Prebacite polukrug omleta na tanjir i poslužite toplo. Po želji pospite ribanim sirom ili kečapom.

Napomena:

Ovaj recept je praktičan, jer se može pripremiti unaprijed i iskoristiti za zdravi ručak ili večeru, za više osoba. Veće količine kvinoje i povrća skuhajte i ispržite unaprijed i držite u frižideru do nekoliko dana. Po potrebi, ako vam zatreba brzi obrok, brzo umutite jaja i mlijeko i dodajte adekvatnu količinu smjese iz frižidera.