- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
SASTOJCI:
2 jaja
125 ml maslinovog ulja (pola šolje)
250 ml mlijeka (1 šolja)
1 vanilija šećer
250 g smeđeg šećera
400 g brašna (dvije staklene čaše od 200 ml)
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
100 g komadića čokolade za kuhanje, ili suhog/svježeg voća
PRIPREMA:
- Zagrijte rernu na 200 stepeni. Obložite pleh za mafine papirnatim kutijama za mafine. Izrežite čokoladu na sitne kvadratiće.
- U velikoj posudi temeljito umutite jaja.
- Dodajte ulje i mlijeko i mutite dok se ne sjedini. Zatim dodajte šećer i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- U drugoj posudi, pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte suhu smjesu u vlažnu smjesu i zamijesite. Pazite da ne premijesite tijesto, jer to može mafine učiniti pretvrdim.
- Pažljivo umiješajte 100 g komadića čokolade ili suhog voća.
- Napunite kutije za mafine do dvije trećine i stavite u ugrijanu rernu.
- Pecite 20-25 minuta, dok ne narastu i budu čvrste na dodir.
- Ostavite mafine u kalupu da se ohlade nekoliko minuta. Uživajte!