- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
SASTOJCI
300 g kuhanih leblebija
100 g tahina
1 limun
30-50 ml maslinovog ulja
30-50 ml vode
1-2 čehna bijelog luka
svježi peršun
prstohvat soli
PRIPREMA
- Iscijedite limun. Sitno isjeckajte bijeli luk i listove peršuna. Izmjerite oko 100 grama tahina i pripremite u odvojenoj posudi.
- U blender ili multipraktik naspite malo hladne vode. Dodajte trećinu leblebija, bijeli luk, dio peršuna, prstohvat soli, oko 30 ml maslinovog ulja, trećinu limunovog soka i trećinu tahina.
- Pulsirajte smjesu oko 10 sekundi. Zatim ga blendajte na većoj brzini oko 20 sekundi.
- Provjerite je li smjesa pretvrda, te po potrebi dodajte malo vode i ulja. Promiješajte sadržaj tako da dno sadržaja izvučete na vrh. Blendajte na manjoj brzini oko 20 sekundi ili duže.
- Ponovo dodajte trećinu leblebija, cijeđenog limuna i tahina. Pulsirajte, pa smanjite brzinu blendanja. Promiješajte smjesu. Ponavljajte ovaj proces dodavanja i miješanja sastojaka, dok sadržaj ne postane kremast i dobro sjedinjen.
- Na kraju probajte humus da provjerite je li dovoljno slan. Prebacite u teglu od pola kg i držite u frižideru do 7 dana.
Na ovu bazu možete dodati razne druge začine, poput kima, celera ili chilija. Iako je jako zdrav i pogodan za vegane, nije skroman u kalorijama, pa ga lično ne jedem uz hljeb. Humus je najbolje upariti sa izrezanom svježom mrkvom, paprikom ili celerom.
Kako pripremiti leblebije za humus?
Idealno bi bilo da koristite svježe kuhane leblebije, jer su mekše i humus će biti kremastiji. Možete ih pripremiti na jedan od dva načina:
- Sirove leblebije potopite u hladnoj vodi noć prije pravljenja humusa. Procijedite i kuhajte oko 45 minuta.
- Ako ih zaboravite potopiti noć prije, sirove leblebije kuhajte u ekpres loncu pod pritiskom, sa 15 ml sode bikarbone, oko 50 - 60 minuta. Sačekajte da se ohlade prije upotrebe.
U oba slučaja stavite dva puta više vode.
Postoji li pikant verzija humusa?
Mnogi smatraju da je ljuta verzija humusa puno ukusnija. Ja pravim pikant verziju u zimskim danima, kada imam ukiseljenu ljutu papriku. Na bazu dodajte jednu čajnu kašiku chilli pahuljica, jednu ljutu ukiseljenu crvenu papriku - rogu, jednu kafenu kašiku origano začina i prstohvat svježe mljevenog bibera. Papriku izrežite na 4 dijela i postepeno blendajte sa namazom u multipraktiku.