Brownies

Brownies se tradicionalno prave sa puterom. Ali zbog visokog udjela trans masti i kalorija, puter sam davno zamijenila sa suncokretovim ili palminim uljem. U posljednje vrijeme koristim obično maslinovo ulje. Recept sam prilagodila tako što sam dodala smeđi šećer. Nisam još eksperimentisala sa veganskom verzijom, ali bi vegani vjerovatno mogli zamijeniti kokošija jaja sa chia jajima ili sa psilijum ljuskicama.


SASTOJCI

120 ml maslinovog ulja
2 kašičice vanilija šećera
150 g bijelog šećera 
90 g smeđeg šećera
3 jaja
40 g kakao praha, prosijanog
70 g višenamjenskog brašna, prosijanog
75 g komadića kvalitetne čokolade za kuhanje ili tamne čokolade

PIPREMA:

  1. Zagrijte rernu na 180 C. Tepsiju malo nauljite, a zatim obložite papirom za pečenje. Isjeckajte čokoladu.
  2. U veću zdjelu dodajte maslinovo ulje, sve šećere i kratko promiješajte.
  3. U posebnoj posudi temeljito umutite jaja viljuškom, dok se ne sjedine.
  4. Dodajte jaja u mješavinu šećera, zajedno sa kakao prahom, brašnom i komadićima čokolade. Lagano miješajte kašikom ili lopaticom da se sjedini. Sipajte u pripremljenu tepsiju.
  5. Pecite otprilike 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se komotno ohladi prije nego što ga krenete rezati i vaditi iz tepsije. Stvrdnut će se dok se hlade.

Poslužite uz sladoled ili šlag.

Napomena:

Brownies vam mogu trajati 3 do 4 dana u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, te do 7 dana u frižideru.

Za serviranje u danima nakon pečenja, zagrijte brownie u mikrovalnoj rerni oko 10-15 sekundi.