Palačinci

Talijanski palačinci su jedan od omiljenih dezerta na našim prostorima. Ipak, nije ih lahko naučiti praviti. Korisno je imati tavu za palačinke (ili teflonsku tavu) i koristiti brašno koje se ne grudva. Ako vam palačinci ne ispadnu savršeni na prvom ili trećem pokušaju, nemojte se obeshrabriti. Ključno je redovno vježbati trikove koji pomognu da palačinci ispadnu tanki, mehki i ne previše masni.

krupni plan-palacinci-sa-kremom-i-jagodom

SASTOJCI:

Za palačinke:

2 jajeta

2 dl mlijeka

4 supene kašike brašna

4 g praška za pecivo

15 ml maslinovog ulja

Za namaz:

po želji: džem, nutela, kokos, mljevena plazma, šećer u prahu, šlag, sladoled


PRIPREMA:

  1. Umutite i temeljito sjedinite 1-2 jajeta u zdjeli.
  2. Dodajte 2-3 dl mlijeka i izmiješajte.
  3. Dodajte 4 supene kašike brašna i pospite pola vrećice praška za pecivo po brašnu. Temeljito umutite dok više ne bude grudvica, a po potrebi dodajte mlijeka. Smjesa treba biti tečna i umjereno rijetka. Po želji dodajte malo cimeta.
  4. Na srednjoj vatri, ugrijte tavu za palančinke sa vrlo malo ulja, do 5 ml. Okrenite tavu nekoliko puta tako da se ulje razlije po cijelog površini. Ulje treba biti zagrijano, ali ne treba da se puši. Ako se počne pušiti, tavu treba skloniti sa vatre da se malo ohladi. Najbolji način da provjerite jesu li ulje i tava dovoljno zagrijani je da stavite dlan oko 5 centimentara iznad tave. Ako osjetite toplinu ispod dlana, znači da je dovoljno zagrijano.
  5. Kutljačom srednje veličine pokupite smjesu i razlijte je po tavi tako što ćete je okretati dovoljno dugo dok smjesa ne pokrije cijelo dno. 
  6. Pržite palačinak minutu-dvije, tj, do momenta dok se može pažljivo odlijepiti od tave. Zatim ga okrenite na drugu stranu i pržite također minutu-dvije. Po potrebi ponovite postupak. Palačinak je gotov kada obje strane imaju blago smeđu boju. 
  7. Palačinak zatim stavite u plitki tanjir i pokrijte drugim tanjirom da tijesto omekša.
  8. U tavu opet stavite jako malo ulja za novi palačinak i ponovite postupak.
  9. Kada sve bude gotovo, nekoliko minuta držite palačinke poklopljene, da bi mogli u potpunosti omekšati. 
  10. Pripremite namaze i ukrase: nutelu, džem, med, šećer u prahu, kokos, šlag ili sladoled.
  11. Namažite jednu polovinu palačinka sa tanjim slojem slatkog namaza i savijte ga napola. Na savijeni palačinak pospite kokosa, šećera u prahu ili plazma keksa i presavijte ga vertikalno, da bude u obliku trokuta . Na kraju, po želji, palačinak opet pospite šećerom u prahu ili vanilija šećerom i ukrasite sa šlagom ili sladoledom.