Grčka salata

Grčka salata je odlično predjelo i užina tokom ljetnih dana, ali i kao brza hrana kada se unaprijed pripremi. Za vikend pripremite veliku zdjelu salate i čuvajte dobro zatvorenu u frižideru, te tokom radne sedmice po potrebi nosite porcije sa sobom na posao ili jedite kao prilog uz glavna jela. Pored što je ukusna, puna je zdravih masti, ugljikohidrata i bjelančevina. Odlična je zamjena za visokokalorične obroke za osobe koje nemaju vremena za svakodnevno kuhanje i pečenje. 

tanjir grčke salate na smeđem kuhinjskom stolu

SASTOJCI:

Za salatu:

1 krastavac, isječen po dužini, očišćen i narezan na tanke polumjesece

1 zelena paprika, nasjeckana na komade

6 prepolovljenih komada čeri paradajza, ili 1 srce paradajz, isjeckan na komade

140 grama feta sira, narezanog na kockice

1 manja glavica ljubičastog luka, tanko narezana 

60 grama maslina bez koščica


Za preliv:

55 ml maslinovog ulja

3 kašike crvenog vinskog sirćeta (ili jabukovog sirćeta)

1 čehna bijelog luka, samljevena

1 kafena kašika senfa

1 kafena kašika morske soli

po želji, svježe mljeveni crni biber


PRIPREMA:

  1. Napravite preliv: u maloj posudi umutite maslinovo ulje, sirće, bijeli luk, origano, senf, sol i biber.
  2. Na veliki tanjir rasporedite krastavac, zelenu papriku, paradajz, ljubičasti luk i masline. Dodajte preliv i vrlo nježno promiješajte. Zatim dodajte feta sir po vrhu. Pospite s prstohvatom origana ili svježe mente i poslužite.

Napomene: Ako vam je salata previše ljuta i pikantna, izbacite senf i ljubičasti luk iz recepta. 
Grčka salata ima još bolji ukus kada se nekoliko sati marinira u frižideru, gdje je možete čuvati do 4 dana.