- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Grčka salata je odlično predjelo i užina tokom ljetnih dana, ali i kao brza hrana kada se unaprijed pripremi. Za vikend pripremite veliku zdjelu salate i čuvajte dobro zatvorenu u frižideru, te tokom radne sedmice po potrebi nosite porcije sa sobom na posao ili jedite kao prilog uz glavna jela. Pored što je ukusna, puna je zdravih masti, ugljikohidrata i bjelančevina. Odlična je zamjena za visokokalorične obroke za osobe koje nemaju vremena za svakodnevno kuhanje i pečenje.
SASTOJCI:
Za salatu:
1 krastavac, isječen po dužini, očišćen i narezan na tanke polumjesece
1 zelena paprika, nasjeckana na komade
6 prepolovljenih komada čeri paradajza, ili 1 srce paradajz, isjeckan na komade
140 grama feta sira, narezanog na kockice
1 manja glavica ljubičastog luka, tanko narezana
60 grama maslina bez koščica
Za preliv:
55 ml maslinovog ulja
3 kašike crvenog vinskog sirćeta (ili jabukovog sirćeta)
1 čehna bijelog luka, samljevena
1 kafena kašika senfa
1 kafena kašika morske soli
po želji, svježe mljeveni crni biber
PRIPREMA:
- Napravite preliv: u maloj posudi umutite maslinovo ulje, sirće, bijeli luk, origano, senf, sol i biber.
- Na veliki tanjir rasporedite krastavac, zelenu papriku, paradajz, ljubičasti luk i masline. Dodajte preliv i vrlo nježno promiješajte. Zatim dodajte feta sir po vrhu. Pospite s prstohvatom origana ili svježe mente i poslužite.
Napomene: Ako vam je salata previše ljuta i pikantna, izbacite senf i ljubičasti luk iz recepta.
Grčka salata ima još bolji ukus kada se nekoliko sati marinira u frižideru, gdje je možete čuvati do 4 dana.