- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
SASTOJCI:
- 500 g svježeg graha
- 30 ml maslinovog ulja
- 1.5 l vode
- 1 glavica luka
- 15 ml paradajz pirea
- 1 paradajz
- 1 paprika babura
- 1-2 mrkve
- 1 čehna bijelog luka
- svježi peršun
- začini: sol, biber, slatka paprika, lovorov list, kurkuma, 1 povrtna kocka
PRIPREMA:
- Noć ranije, grah potopite u hladnoj vodi da omekša i nabubri, kako bi se lakše skuhao.
- Glavicu luka sitno isijecite. Očistite, ogulite i isjeckajte 2 mrkve, 1 čehnu bijelog luka, paradajz i papriku.
- U duboku šerpu naspite 30 ml maslinovog ulja i ugrijte na umjerenoj vatri.
- U ugrijanu šerpu stavite isjeckani luk, sol, slatku papriku, paradajz pire i supenu kašiku vruće vode. Na umjerenoj vatri, dinstajte 5 minuta, dok luk ne omekša.
- Još jednom operite nabubreni grah hladnom vodom i stavite u šerpu. Naspite oko 1.5 litar vode ili dok grah ne bude potopljen. Dodajte mrkvu, bijeli luk, paradajz, papriku, lovorov list i dio svježeg peršuna. Po želji možete dodati kurkumu, kim i povrtnu kocku.
- Pustite da provri i kuhajte sa poklopcem na umjerenoj vatri sat vremena. Povremeno promiješajte i kontrolišite da ne zagori. Pred kraj kuhanja, dodajte ostatak svježeg peršuna. Kada je gotov, grah ne bi trebao biti rijedak, već čorbast tj. umjereno gust.
Servirajte uz paradajz, miješanu salatu ili kupus salatu, po želji.
Šta ako zaboravim potopiti grah noć prije?
Ako pravite grah čorbu bez prethodnog potapanja, možete koristiti Ekspres lonac, u kojem ćete kuhati grah 10 minuta sa dodanom soda bikarbonom. Poslije toga temeljito isperite grah i nastavite kuhati u šerpi, sa uljem i začinima, na umjerenoj vatri.
SASTOJCI:
- 500 g svježeg graha
- 30 ml maslinovog ulja
- 1.5 l vode
- 1 glavica luka
- 15 ml paradajz pirea
- 1 paradajz
- 1 paprika babura
- 1-2 mrkve
- 1 čehna bijelog luka
- svježi peršun
- začini: sol, biber, slatka paprika, lovorov list, kurkuma, 1 povrtna kocka
PRIPREMA:
- Noć ranije, grah potopite u hladnoj vodi da omekša i nabubri, kako bi se lakše skuhao.
- Glavicu luka sitno isijecite. Očistite, ogulite i isjeckajte 2 mrkve, 1 čehnu bijelog luka, paradajz i papriku.
- U duboku šerpu naspite 30 ml maslinovog ulja i ugrijte na umjerenoj vatri.
- U ugrijanu šerpu stavite isjeckani luk, sol, slatku papriku, paradajz pire i supenu kašiku vruće vode. Na umjerenoj vatri, dinstajte 5 minuta, dok luk ne omekša.
- Još jednom operite nabubreni grah hladnom vodom i stavite u šerpu. Naspite oko 1.5 litar vode ili dok grah ne bude potopljen. Dodajte mrkvu, bijeli luk, paradajz, papriku, lovorov list i dio svježeg peršuna. Po želji možete dodati kurkumu, kim i povrtnu kocku.
- Pustite da provri i kuhajte sa poklopcem na umjerenoj vatri sat vremena. Povremeno promiješajte i kontrolišite da ne zagori. Pred kraj kuhanja, dodajte ostatak svježeg peršuna. Kada je gotov, grah ne bi trebao biti rijedak, već čorbast tj. umjereno gust.
Servirajte uz paradajz, miješanu salatu ili kupus salatu, po želji.
Šta ako zaboravim potopiti grah noć prije?
Ako pravite grah čorbu bez prethodnog potapanja, možete koristiti Ekspres lonac, u kojem ćete kuhati grah 10 minuta sa dodanom soda bikarbonom.
Poslije toga temeljito isperite grah i nastavite kuhati u šerpi, sa uljem i začinima, na umjerenoj vatri.