- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
SASTOJCI:
250 g srce paradajza, izrezanog na kockice
1-2 čehna bijelog luka, zgnječena i izrendana
3 lista svježeg bosiljka, sitno isjeckanog, ili prstohvat suhog bosiljka
15 ml balzamiko sirćeta
30-40 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili običnog maslinovog ulja
pola vekne hljeba
začini: sol i biber
rendani sir, parmezan sir ili izrezani mozzarela sir, po želji
PRIPREMA:
- Paradajze pažljivo ogulite i očistite od sjemenki. Izrežite na sitne kocke. Vodite računa da ga ne zgnječite.
- U velikoj posudi izmiješajte paradajz, bosiljak i zgnječeni bijeli luk. Dodajte balzamiko sirće i maslinovo ulje. Posolite, pobiberite i ponovo promiješajte. Pokrijte i pustite da se marinira u frižideru ili na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta.
- Ugrijte rernu na 180 stepeni. Izrežite ciabatta hljeb, obični hljeb ili baget na duge kriške. Premažite obje strane tankim slojem maslinovog ulja.
- Poredajte u plitku tepsiju i stavite u rernu. Pecite jednu stranu 5-7 minuta, dok ne porumeni, zatim okrenite kriške i pecite drugu stranu 3-5 minuta. Izvadite iz rerne i po kriškama pospite rendani sir ili izrezani mozzarela sir i stavite još minutu-dvije u rernu da se istopi.
- Kada je gotovo, kriške stavite na pladanj i držite paradajz smjesu odvojenu dok ne bude vrijeme za jelo, da se hrskavi hljeb ne bi raskvasio. Kada je vrijeme za obrok, prelijte smjesu na hljeb i uživajte. Ako više volite smjesu sobne temperature, izvadite je iz frižidera 15 minuta ranije.