Bruskete

bruskete-sa paradajzom-i-maslinovim uljem-krupni plan-pticja perspektiva-


SASTOJCI:

250 g srce paradajza, izrezanog na kockice

1-2 čehna bijelog luka, zgnječena i izrendana

3 lista svježeg bosiljka, sitno isjeckanog, ili prstohvat suhog bosiljka

15 ml balzamiko sirćeta

30-40 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili običnog maslinovog ulja

pola vekne hljeba

začini: sol i biber

rendani sir, parmezan sir ili izrezani mozzarela sir, po želji


PRIPREMA:

  1. Paradajze pažljivo ogulite i očistite od sjemenki. Izrežite na sitne kocke. Vodite računa da ga ne zgnječite.
  2. U velikoj posudi izmiješajte paradajz, bosiljak i zgnječeni bijeli luk. Dodajte balzamiko sirće i maslinovo ulje. Posolite, pobiberite i ponovo promiješajte. Pokrijte i pustite da se marinira u frižideru ili na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta.
  3. Ugrijte rernu na 180 stepeni. Izrežite ciabatta hljeb, obični hljeb ili baget na duge kriške. Premažite obje strane tankim slojem maslinovog ulja. 
  4. Poredajte u plitku tepsiju i stavite u rernu. Pecite jednu stranu 5-7 minuta, dok ne porumeni, zatim okrenite kriške i pecite drugu stranu 3-5 minuta. Izvadite iz rerne i po kriškama pospite rendani sir ili izrezani mozzarela sir i stavite još minutu-dvije u rernu da se istopi.
  5. Kada je gotovo, kriške stavite na pladanj i držite paradajz smjesu odvojenu dok ne bude vrijeme za jelo, da se hrskavi hljeb ne bi raskvasio. Kada je vrijeme za obrok, prelijte smjesu na hljeb i uživajte. Ako više volite smjesu sobne temperature, izvadite je iz frižidera 15 minuta ranije.