Minestrone supa

Minestrone supa je odlična za vruće dane. Sadrži puno nutrijenata, a malo kalorija, podobna je za vegeterijance, a ova jednostavna verzija ne sadrži ni gluten ni tjesteninu.

dvije zdjele minestrone supe od povrća na kuhinjskom stolu

SASTOJCI:

1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
2-5 kašika maslinovog ulja
2-4 mrkve
2 kašike pelata
1 isjeckani paradajz
200 g leblebija iz konzerve, tegle ili svježe skuhanih
1 isjeckana tikvica
1-2 povrtne kocke za supu
začini: sol, biber, kim, bosiljak, origano
1 kašika cijeđenog limuna
svježi peršun 
1 l vode




PRIPREMA:

  1. Luk narežite na kockice, bijeli luk sitno isjeckajte, a mrkvu izrežite tanko na četvrtine. Dodajte maslinovo ulje, luk i bijeli luk u veliku i dublju šerpu za supu. Dinstajte na srednjoj vatri, dok luk ne postane mekan i proziran (oko 5 minuta).
  2. Dodajte pelat u šerpu i nastavite da dinstate još 2-3 minuta (ne dozvolite da zagori).
  3. Operite i izrežite paradajz na kockice, a zatim ga dodajte u šerpu, zajedno sa sokom, vodom, začinima i povrtnim kockama. Sve dobro promiješajte, stavite poklopac na vrh i ostavite da prokuha. Ostavite da se supa dinsta 20 minuta, na laganoj vatri, povremeno miješajući.
  4. Dok se supa dinsta, tikvice narežite na četvrtine. Nakon 20 minuta krčkanja supe, dodajte narezane tikvice i iscijeđene leblebije. Leblebije nije potrebno prethodno prati. Promiješajte i kuhajte supu još 5-10 minuta, odnosno dok tikvice ne počnu omekšavati.
  5. Završite supu dodavanjem cijeđenog limuna i nasjeckanog peršuna. Probajte je i posolite ako je potrebno.
  6. Poslužite toplo sa parmezanom ili hljebom za umakanje!


DRUGE VERZIJE 

Umjesto leblebija, minestrone supa često sadrži neku vrstu tjestenine ili krompira, kako bi supa bila dodatno krepka. Ovo supi dodaje gluten i dodatne kalorije, ali je po želji možete praviti. 

Ako želite dodati tjesteninu u svoju minestronu supu, samo odaberite bilo tjesteninu malog oblika, a krompir izrežite na jednake, sitnije kocke. Za 1 šolju tjestenine stavite još 2 šolje vode.