Pogača

Ko ne voli domaću pogaču? Ovaj recept je idealan za sve prilike, od porodičnih okupljanja do opuštenih večeri uz TV. 

"svježa okrigla pogača posuta susamom, u bijelom tanjiru"

SASTOJCI:

-  500 g brašna

- 1 kesica praška za pecivo

- 1 kašičica soli

- 300 ml mlijeka (mlakog)

- 100 ml ulja

- 1 jaje (za premazivanje)

- prstohvat susama ili zlatnog lana

PRIPREMA:

    1. U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. 

    2. Dodajte mlako mlijeko i ulje, pa pažljivo zamijesite mekano tijesto. Ako je potrebno, dodajte još brašna kako biste postigli pravu konzistenciju.

    3. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da odmara 30 minuta. 

    4. Nakon odmora, oblikujte tijesto u pogaču i stavite je u pleh obložen papirom za pečenje. Pogača će se tokom pečenja lijepo naduti i dobiti primamljivu zlatno smeđu boju.

    5. Ugrijte rernu na 200 C. Umutite jaje i nježno premažite pogaču prije pečenja, te pospite sa susamom.

    6. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa.

    7. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi, a zatim jedite dok je još topla.

Savjeti:

- Pogaču poslužite uz domaći namaz od svježeg sira ili kvalitetnog putera.

- Ako želite dodatnu aromu, možete dodati bijeli luk ili suhe začinske biljke u tijesto prije pečenja.

- Experimentišite s oblicima - pogača može biti klasična okrugla ili oblikovana po vašem ukusu.