- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Ko ne voli domaću pogaču? Ovaj recept je idealan za sve prilike, od porodičnih okupljanja do opuštenih večeri uz TV.
SASTOJCI:
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 300 ml mlijeka (mlakog)
- 100 ml ulja
- 1 jaje (za premazivanje)
- prstohvat susama ili zlatnog lana
PRIPREMA:
1. U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so.
2. Dodajte mlako mlijeko i ulje, pa pažljivo zamijesite mekano tijesto. Ako je potrebno, dodajte još brašna kako biste postigli pravu konzistenciju.
3. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da odmara 30 minuta.
4. Nakon odmora, oblikujte tijesto u pogaču i stavite je u pleh obložen papirom za pečenje. Pogača će se tokom pečenja lijepo naduti i dobiti primamljivu zlatno smeđu boju.
5. Ugrijte rernu na 200 C. Umutite jaje i nježno premažite pogaču prije pečenja, te pospite sa susamom.
6. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa.
7. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi, a zatim jedite dok je još topla.
Savjeti:
- Pogaču poslužite uz domaći namaz od svježeg sira ili kvalitetnog putera.
- Ako želite dodatnu aromu, možete dodati bijeli luk ili suhe začinske biljke u tijesto prije pečenja.
- Experimentišite s oblicima - pogača može biti klasična okrugla ili oblikovana po vašem ukusu.