- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Ovaj recept za domaći ajvar je odličan za pripremu zimnice u toplini vašeg doma.
SASTOJCI:
- 3 kg crvenih paprika roga - 1 kg patlidžana - 3 dl ulja - 3 čehna bijelog luka - 3 kašičice soli - 1,5 kašičica šećera - 1,5 kašičica bibera - 1,5 kašičica sušenog ljutog bibera (po želji)
PRIPREMA:
1. Operite paprike i patlidžane te stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih u prethodno ugrijanoj rerni na 200°C dok kora ne postane tamna i lako se odvaja, oko 45-60 minuta.
2. Izvadite paprike i patlidžane iz rerne i prekrijte ih vlažnom krpom ili stavite u kesu 15 minuta. To će olakšati guljenje.
3. Ogulite kožu sa paprika i patlidžana, a zatim ih sitno nasjeckajte ili propasirajte.
4. U velikoj šerpi, zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno isjeckan bijeli luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
5. Dodajte nasjeckane paprike i patlidžane u šerpu. Dodajte so, šećer, biber i sušeni ljuti biber po želji. Kuhajte na laganoj vatri, redovno miješajući, dok ajvar ne postane gusta smjesa.
6. Sipajte vrući ajvar u prethodno sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora na vrhu. Zatvorite tegle i okrenite ih naglavačke da se stvori vakuum. Pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Savjeti:
- Za bolji ukus, koristite crvene paprike i patlidžane sa zrelim i sočnim plodovima.
- Možete prilagoditi količinu sušenog ljutog bibera - više za ljubitelje ljutih jela, manje za one koji vole blaži ajvar.
- Sterilisane tegle i poklopci osiguravaju da vaš ajvar ostane svjež i da duže traje.