Domaći ajvar

Ovaj recept za domaći ajvar je odličan za pripremu zimnice u toplini vašeg doma.

"staklena tegla sa domacim ajvarom"


SASTOJCI:


- 3 kg crvenih paprika roga - 1 kg patlidžana - 3 dl ulja - 3 čehna bijelog luka - 3 kašičice soli - 1,5 kašičica šećera - 1,5 kašičica bibera - 1,5 kašičica sušenog ljutog bibera (po želji)


PRIPREMA:


  1. Operite paprike i patlidžane te stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih u prethodno ugrijanoj rerni na 200°C dok kora ne postane tamna i lako se odvaja, oko 45-60 minuta.


  2. Izvadite paprike i patlidžane iz rerne i prekrijte ih vlažnom krpom ili stavite u kesu 15 minuta. To će olakšati guljenje.


  3. Ogulite kožu sa paprika i patlidžana, a zatim ih sitno nasjeckajte ili propasirajte.


  4. U velikoj šerpi, zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno isjeckan bijeli luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.


  5. Dodajte nasjeckane paprike i patlidžane u šerpu. Dodajte so, šećer, biber i sušeni ljuti biber po želji. Kuhajte na laganoj vatri, redovno miješajući, dok ajvar ne postane gusta smjesa.


  6. Sipajte vrući ajvar u prethodno sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora na vrhu. Zatvorite tegle i okrenite ih naglavačke da se stvori vakuum. Pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.


Savjeti:


  - Za bolji ukus, koristite crvene paprike i patlidžane sa zrelim i sočnim plodovima.

  - Možete prilagoditi količinu sušenog ljutog bibera - više za ljubitelje ljutih jela, manje za one koji vole blaži ajvar.

  - Sterilisane tegle i poklopci osiguravaju da vaš ajvar ostane svjež i da duže traje.