Čorba od leblebija

"a bowl of delicious looking vegan chickpea soup"

SASTOJCI:

  • 20 ml maslinovog ulja
  • 2 veća čehna bijelog luka, samljevena
  • 2 konzerve leblebija
  • 1 veliki krompir, narezan na kockice
  • 180 ml vode
  • 2 povrtne kocke, sa niskim sadržajem natrija
  • Začini: ruzmarin, timijan (majčina dušica), čili, sol, biber

PRIREMA:

  1. Jednu konzervu leblebija, sa sokom, prespite u blender i izmiksajte dok ne postane glatka. Drugu konzervu ocijedite i ostavite sa strane.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u širem loncu na srednjoj vatri. Dodajte bijeli luk i dinstajte oko 1 minut, ili samo dok ne zamiriše.
  3. Zatim dodajte izblendanu smjesu, iscijeđene leblebije, narezani krompir, začine i dobro promiješajte. Dodajte vodu i povrtne kocke i ponovo promiješajte.
  4. Stavite poklopac na lonac i pojačajte vatru dok čorba ne proključa. Kada proključa, smanjite vatru na srednju do nisku. Ostavite da se krčka 25 minuta, povremeno miješajući.
  5. Probajte čorbu i prilagodite začine po svom ukusu (a to najviše zavisi od količine soli u čorbi. Ja sam dodala oko pola kašičice soli).
  6. Poslužite vruće, sa kupus salatom ili hrskavim hljebom za umakanje.

Napomena:

Čorbu možete čuvati u frižideru do 3 dana, a u zamrzivaču do 2 mjeseca.