- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
SASTOJCI:
- 20 ml maslinovog ulja
- 2 veća čehna bijelog luka, samljevena
- 2 konzerve leblebija
- 1 veliki krompir, narezan na kockice
- 180 ml vode
- 2 povrtne kocke, sa niskim sadržajem natrija
- Začini: ruzmarin, timijan (majčina dušica), čili, sol, biber
PRIREMA:
- Jednu konzervu leblebija, sa sokom, prespite u blender i izmiksajte dok ne postane glatka. Drugu konzervu ocijedite i ostavite sa strane.
- Zagrijte maslinovo ulje u širem loncu na srednjoj vatri. Dodajte bijeli luk i dinstajte oko 1 minut, ili samo dok ne zamiriše.
- Zatim dodajte izblendanu smjesu, iscijeđene leblebije, narezani krompir, začine i dobro promiješajte. Dodajte vodu i povrtne kocke i ponovo promiješajte.
- Stavite poklopac na lonac i pojačajte vatru dok čorba ne proključa. Kada proključa, smanjite vatru na srednju do nisku. Ostavite da se krčka 25 minuta, povremeno miješajući.
- Probajte čorbu i prilagodite začine po svom ukusu (a to najviše zavisi od količine soli u čorbi. Ja sam dodala oko pola kašičice soli).
- Poslužite vruće, sa kupus salatom ili hrskavim hljebom za umakanje.
Napomena:
Čorbu možete čuvati u frižideru do 3 dana, a u zamrzivaču do 2 mjeseca.