- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Evo jednostavnog recepta za ukusnu čorbu od brokule, bez glutena:
SASTOJCI
- 1 veća glavica brokule, očišćena i narezana na manje cvjetove
- 1 veća glavica luka, sitno sjeckana
- 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
- 2 manja krompira, oguljena i narezana na kockice
- 200 g kuhanog graha (može iz konzerve)
- 1 l vode
- 2 povrtne kocke za supu sa manjim udjelom natrija
- 1 šolja mlijeka
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica svježeg đumbira, sitno naribanog
- 1 veća kašika svježeg ili suhog kopra
- sok i kora od pola limuna
- so i biber po ukusu
- svježi peršun za posluživanje
PRIPREMA
- Zagrijte maslac ili maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i bijeli luk te dinstajte dok luk ne postane staklast, otprilike 5 minuta.
- Dodajte kockice krompira i narezanu brokulu u lonac. Dinstajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje.
- Zatim dodajte vodu i povrtne kocke, te dovedite smjesu do vrenja. Smanjite vatru i ostavite da se kuha dok krompir i brokula ne omekšaju, otprilike 15-20 minuta.
- Kada je povrće skuhano, dodajte svježe naribani đumbir, kopar, kuhani grah, limunov sok, koru i začine. Promiješajte sve sastojke.
- Koristite blender ili štapni mikser da izmiksate smjesu dok ne postane glatka. Ako želite kremastiju teksturu, možete dodati mlijeko u ovoj fazi i ponovno izmiksati.
- Vratite lonac na vatru i pustite da se čorba zagrije. Po potrebi dodajte so i biber po ukusu.
- Poslužite vruće, posuto svježim peršunom. Ja lično volim posuti sa sjemenkama bundeve. Uživajte u ovoj ukusnoj i zdravoj supi od brokule!
Napomena: Vegani mogu slobodno zamijeniti kravlje mlijeko sa kokosovim mlijekom; supa će imati još bolji ukus.
Lokacija:
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije