Supa od brokule


Evo jednostavnog recepta za ukusnu čorbu od brokule, bez glutena:
"supa od brokule u maloj posudi posuta sa sjemenkama od bundeve"

SASTOJCI

  • 1 veća glavica brokule, očišćena i narezana na manje cvjetove
  • 1 veća glavica luka, sitno sjeckana
  • 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
  • 2 manja krompira, oguljena i narezana na kockice
  • 200 g kuhanog graha (može iz konzerve)
  • 1 l vode
  • 2 povrtne kocke za supu sa manjim udjelom natrija
  • 1 šolja mlijeka
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica svježeg đumbira, sitno naribanog
  • 1 veća kašika svježeg ili suhog kopra
  • sok i kora od pola limuna
  • so i biber po ukusu
  • svježi peršun za posluživanje

PRIPREMA

    1. Zagrijte maslac ili maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i bijeli luk te dinstajte dok luk ne postane staklast, otprilike 5 minuta.
    2. Dodajte kockice krompira i narezanu brokulu u lonac. Dinstajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje.
    3. Zatim dodajte vodu i povrtne kocke, te dovedite smjesu do vrenja. Smanjite vatru i ostavite da se kuha dok krompir i brokula ne omekšaju, otprilike 15-20 minuta.
    4. Kada je povrće skuhano, dodajte svježe naribani đumbir, kopar, kuhani grah, limunov sok, koru i začine. Promiješajte sve sastojke.
    5. Koristite blender ili štapni mikser da izmiksate smjesu dok ne postane glatka. Ako želite kremastiju teksturu, možete dodati mlijeko u ovoj fazi i ponovno izmiksati.
    6. Vratite lonac na vatru i pustite da se čorba zagrije. Po potrebi dodajte so i biber po ukusu.
    7. Poslužite vruće, posuto svježim peršunom. Ja lično volim posuti sa sjemenkama bundeve. Uživajte u ovoj ukusnoj i zdravoj supi od brokule!

Napomena: Vegani mogu slobodno zamijeniti kravlje mlijeko sa kokosovim mlijekom; supa će imati još bolji ukus.