- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Ključni sastojak za američke palačinke je kefir. On palačincima daje njihovu jedinstvenu, pjenušavu teksturu. U SAD-u se u receptima koristi takozvani "buttermilk", koji je najsličniji našem kefiru. Za mene su američki palačinci nešto između uštipaka i talijanskih palačinaka. Njihova prednost je što ne moram voditi računa da grudvice u tijestu budu istopljene.
SASTOJCI
120 g brašna
15 g šećera ili prstohvat Stevie
3 g praška za pecivo
1 bjelance jajeta
150 ml kefira
30 ml maslinovog ulja
prstohvat soli
prstohvat vanilijnog šećera
PRIPREMA:
- Odvojite žumanjce od bjelanceta. Bjelance stavite u veću zdjelu.
- U drugoj zdjeli, ravnomjerno pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i vanilijin šećer.
- Kefir i maslinovo ulje uspite u zdjelu sa bjelancem i miješajte dok se bjelance ne sjedini sa ostalim vlažnim sastojcima.
- Dodajte vlažnu smjesu u suhu smjesu i kratko promiješajte, da budu ugrubo sjedinjeni. Nemojte rastapati grudvice. Same će se istopiti tokom prženja.
- Stavite tavu da se grije na srednjoj temperaturi.
- Kada stavite dlan 5 cm iznad tave i osjetite toplinu, nauljite tavu sa malo maslinovog ulja. Ne previše, samo onoliko koliko je potrebno da se palačinci ne lijepe.
- Kutljačom srednje veličine pokupite smjesu i stavite na tavu da se prži.
- Pržite palačinak 3-5 minuta. Kada se na vrhu pojave mjehurići, ili ako je dno zlatno smeđe boje, okrenite ga na drugu stranu.
- Pržite drugu stranu 1-2 minute. Prva strana se prži duže nego druga.
- Kada je gotovo, ukrasite po želji.
Ovo je niskokalorična verzija recepta, a možete umjesto maslinovog ulja koristiti palmino ulje, ili istopljeni puter, kako to Amerikanci uglavnom rade.
Ako želite da budu slani, možete izbaciti šećer. Ako želite posebno slatku verziju, možete dodati voće poput banane, komadiće čokolade, cimet, med, suho voće, te ukrasiti sa šećerom u prahu, šlagom i različitim sirupima, poput javorovog, hurminog, agavinog, itd.
Također možete zamijeniti četvrtinu brašna sa kukuruznim brašnom, integralnim brašnom ili drugim mljevenim žitaricama.
Američke palačinke možete jesti tople ili ohlađene. Možete ih držati u frižideru 4 dana, ili zamrznuti i odlediti po potrebi i želji.